Akne tedavisinde doğum kontrol haplarının etkisi

Yapılan bir araştırma sonucuna göre doğum kontrol hapları şiddetli aknesi olan kızlar ve bayanlarda tedavi için kullanılabilinir.

Akne çok sık görülen bir cilt hastalığıdır.Özellikle yetişkin insanlarda ciddi sorunlara yol açabilmektedir.Bayanlarda akne oluşumunu en çok etkileyen durumlar değişen veya artan hormonlardan dolayıdır.androjenlerin çok artması deri yağ yapım hızını da artırmaktadır.buda cilde akne oluşumuna neden olan önemli bir faktördür.

Hafif akne durumlarında çeşitli ilaçlarla akne kontrol altına alınabilmektedir.bunlarda genellikle antibiyotikli kremlerden oluşmaktadır.ancak şiddetli akne olgularında oral ilaç tedaviside gerekebilmektedir.

Bazı bayanlarda çok şiddetli akneler oluşmaktadır.ve bunları krem gibi lokal uygulamalarla kurutmak çok zor veya yetersiz olacaktır.Bu tür aşırı akneli durumlarda oral olarak doğum kontrol ilaçları etkili olabilmektedir.doğum kontrol hapları hormon içermektedir.estrojen ve progesteron,bu hormonlar androjenlerin cilte yapmış olduğu etkiyi tersine çevirebilmektedir.Yapılan çalışmada etkisini  hemen göstermeyip bunu günler veya haftalar içinde daha net görülmektedir.

Ancak sadece progesteron içeren haplardan uzak durulması gerekmektedir.Çünkü sadece progesteron içeren doğum kontrol hapları akneyi daha çok artırabilmektedir.Ayrıca bu doğum kontrol hapları  lokal olarakta kullanıldığında etki göstermektedir.

Doğum kontrol haplarının yan etkileri

Bunu hiçbir zaman unutmamak gerekir,doğum kontrol hapları yan etkisi olan ilaçlardır.Bunlar regl olan kızlar ve bayanlar için yanlız kullanılabilmektedir.bundan dolayı genç kızlar için uygun olmamaktadır.yeni çıkan doğum kontrol hapları eskilerine göre daha güvenli ve daha az yan etkileri olan ilaçlardır.Ancak doğum kontrol hapları kullananlarda damarlarda pıhtı oluşum riskide artmaktadır.Diğer bir doğum kontrol haplarının yan etkileri ,yüksek tansiyondur.ayrıca karaciğer hastalığı,migren,safra kesesi taşı,baş ağrısı,bulantı,düzensiz adet görme,depresyon gibi yan etkileri görülebilmektedir.

Bunlardan dolayı, doğum kontrol hapları normal adet gören kadınlarda doğum kontrolünün yanı sıra akne tedavisinde'de kullanılabilmektedir.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.