Çocuklarda Sağlıklı Gelişimin yolları

Çocukların psikolojik ve biyolojik sağlığı, yetişkinlere oranla daha iyi korunmalıdır. Çocukları, geleceğin temsilidirler. Bu sebeple sağlıklı bireylerin toplumumuzu yönetmesini istiyorsak, doğumlarından itibaren ebeveynlere büyük görev düşmektedir. Çocuğun anne karnına düşmesiyle beraber, annenin beslenmesine dikkat etmesi, sağlıksız gıdalardan ve içeceklerden uzak durması, bebeğin sağlığının da korunmasına destek olacaktır. 

Çocuklarda sağlıklı gelişim gözlenmesi için, ilk olarak dikkat edilmesi gereken husus; beslenmedir. Beslenmenin yeterli ve gerekli şekilde yapılması, çocuğun daha kaliteli yaşam standartlarına sahip olmasını sağlayacaktır. Çocuklarda sağlıklı gelişim, anne karnında başlar ve yetişkin bir birey olana kadar devam eder. Bu süreçte görev, anne ve babadadır. Anne ve baba, çocuğun gelişimi için, yapılması gereken tüm gereklilikleri yerine getirmelidirler. 

Aksi durumda, ruh ve beden sağlığı yerinde olmayan, hastalıklardan kurtulamayan bireyler meydana gelecektir. Çocukların beslenmesi oldukça önemlidir. Ancak bu konuda asıl önemli olan çocuğun nasıl beslendiğidir. Uzmanlar, 6 aya kadar mutlaka anne sütünün gerekliliğini vurgulamaktadırlar. Anne sütünün zenginliği, dışarıdan temin edilecek gıdalarda bulunmamaktadır. 

Bu sebeple, çocuk doğumundan itibaren özellikle ilk 6 ay, anne sütü ile beslenmeli daha sonrasında, dışarıdan gıda temini başlatılmalıdır.

Çocuklarda sağlıklı gelişim sağlanması için beslenmenin yanı sıra, uyku düzeni de oldukça önemli bir yere sahiptir. Yetişkinlere oranla, çocukların uykuya daha çok ihtiyaçları vardır. Vücudun aldığı besinleri tüm vücuda yaymasıyla, vücutta enerji kaybı yaşanır.

 Çocuklarda gelişim hızlı ilerlediği için, tüketilen besinler de buna oranla daha hızlı eritilir ve vücutta emilir. Bu sebeple beslenmenin yanı sıra, uykuyu da düzenli uyuyan ve yeterli uyku alan çocuklar, daha enerjik ve beyinleri gelişime açık olmaktadır. Yapılan araştırmalarda, uykusunu daha iyi alan çocukların, eğitim hayatlarında da daha atılgan oldukları gözlenmiştir. Daha çabuk algılayan ve zihinlerinin dinlenmesi sebebiyle daha aktif çocuklar, derslerde de buna oranda daha başarılı olmaktadırlar.

Çocukların sağlığı, anne ve babanın sorumluluğundadır. Geleceğe daha parlak bir nesil bırakabilmek ve toplumun kaliteli bireyler tarafından yönetilmesini sağlamak adına, çocuklarda sağlıklı gelişim konusuna önem verilmeli, çocuklara daha hassas davranılmalıdır.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.