Geçtiğimiz günlerde Harvard Üniversitesi'nden bilim adamlarının yaptığı araştırmada şekerli içeceklerin yılda 180 bin can aldığı açıklanmıştı.
Ancak açıklanan son bir araştırma tuz tüketiminin yarattığı tehlikenin, şeker tüketiminin yarattığı tehlikeyi geçtiğini gösteriyor.
Amerikan Kalp Derneği'nin yaptığı araştırmaya göre tuz tüketimi yılda 2.3 milyon ölümün sorumlusu.
Harvard Toplum Sağlığı Merkezi'nden Dariush Mozaffarian'a göre sodyum yani tuz tüketimini azaltan önlemler milyonlarca insanın hayatını kurtarabilir.
247 ankette tuz kullanım miktarını inceleyen uzmanlar yaş, cinsiyet, bölge ve ülkelere göre sınıflandırdı.
Araştırma sonuçlarına göre ölen insanların yüzde 40'ı prematüre ölüm kategorisinde yani beklenenden önce gerçekleşmiş durumda. Kalp krizi ölümlerin yüzde 42'sini oluştururken, inmeler yüzde 41'ini oluşturuyor. Kalanlar ise diğer kardiyovasküler hastalıklar. Yüzde 84 ise aşırı sodyum tüketiminden kaynaklanıyor.
Uzmanlar yemeklere katılan tuz kadar farkında olmadan tükettiğimiz gizli tuza dikkat çekiyor. Başta kahvaltılıklar olmak üzere, işlenmiş et, salamura zeytin, turşu gibi yiyeceklerde ve cips, hatta tatlı bisküvilerde bile yüksek oranda tuz bulunuyor.
Kaynak: Hürriyet
Her yıl milyonlarca can alıyor
can alıyor
harvard üniversitesi
her yıl
saglık
SAĞLIK
SAĞLIK haberleri
şekerli içeçek
Published on
Pazar, Eylül 01, 2013
By:
Unknown
In:can alıyor, harvard üniversitesi, her yıl, saglık, SAĞLIK, SAĞLIK haberleri, şekerli içeçek
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler