Kadınlarda Miyom Oluşumu Ve Tedavisi

Kadınlarda miyom oluşumu kadınların yumurtalıklarda bulunan bir urdur. Neden oluştuğu bilinmemektedir. Toplumda bulunan pek çok kişide miyom bulunmaktadır. 

Genellikle 35-40 yaş arasında bulunan pek çok kadının yumurtalıklarında miyom oluşumu görülmektedir.
Miyomun kimlerde daha sık görüldüğü de son derece merak edilen bir sorudur. 

Genellikle 30’lu yaşlardan sonra kadınlarda miyom oluşumu söz konusu olmaktadır. Dışkılama problemi olan, karında basınç hisseden kadınların kontrole gelmesi gerekmektedir. Menopoza kadar olan dönemde ortaya çıkan urlar genellikle iyi huylu olan urlardır. Bunlara miyom denmektedir. Ancak menopoz sonrasında ortaya çıkan urlar sarkom olarak adlandırılmaktadır. 

Bu urların kötü huylu olduğu ve kansere neden olabileceği bilinmektedir. Bu nedenle söz konusu urları erkenden çıkarmak son derece önemlidir.
Herhangi bir kadının rahmindeki ura miyom tanısının konabilmesi için öncelikli olarak jinekolojik muayene yapılmalıdır. Karından ve vajenden bakılan ultrasonla miyom tanısı konulabilir. 

Miyom tanısı koymak son derece kolaydır. Cinsel olarak aktif olan her kadın yıllık olarak kontrole gitmelidir. Bir yıl sonra miyomun ne kadar büyüdüğü tespit edilebilir. Cinsel aktif olan kadınlar ailevi riskler yoksa yıllık olarak kontrole gitmelidir. Ancak ailesinde miyom oluşumu olan yani genetik yatkınlığı bulunan kadınların daha fazla risk altında oldukları söylenebilir. 
Miyomun ne tarz bir operasyonla çıkarılması gerektiği sorusu da sık sorulan sorulardandır. Genellikle pek çok farklı operasyon yapılmaktadır. Açık cerrahi ya da laparoskopik cerrahi yapılmaktadır. Ameliyat steril şartlar oluşturularak yapılmalıdır. Teknik olarak son derece kolay olan ameliyatta teknik olarak miyomu çıkarmak gerekmektedir.

 Miyomu olan her kadının ameliyat olması gerekmez. Söz konusu hastalığın semptom göstermesi son derece önemlidir. Açık cerrahide ameliyat süresi yarım saati geçmemektedir. Ama kapalı olan cerrahide söz konusu ameliyat daha uzun sürebilir. Hastanın ertesi gün evine gönderilmesi söz konusu olacaktır.

Miyom tedavisinde ilaç kullanımı da oldukça merak edilen bir konudur. Genellikle teorik olarak bir kadının menopoza sokulması ve bu süreç içinde miyomların küçültülmesi mümkündür. Ancak miyom tedavisi için 35 yaşındaki bir kadının menopoza sokulması yanlış olacaktır. 

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.