Kadınların Düzenli Olarak Mamografi Çektirmesi gerekiyor

Mamografi kadınların özellikle 40 yaşından sonra düzenli olarak çektirmeleri gereken işlemdir. Meme dokusunun görüntülenmesini sağlayan bu yöntem pek çok farklı cihazla yapılmaktadır. Genellikle klasik olan ya da dijital olan cihazlarla mamografi çekimi yapılmaktadır. Genellikle tamamen dijital olan mamografi cihazları daha çok kullanılmaktadır.

Her iki memeden 2’şer tane toplam 4 görüntü alınmaktadır. Memenin sıkıştırılması hasta için sıkıntı vericidir. Ancak görüntünün net bir şekilde alınabilmesi için meme dokusunun sıkıştırılması gerekmektedir. Meme dokusu iki plaka arasına sıkıştırılmaktadır. Altta dedektör bulunmaktadır. Yukarda kompresyon alanı bulunmaktadır.

Genellikle pek çok hasta bu konuda ağrı duymadıklarını söylemektedir. Kompresyon mutlaka yapılmalıdır. Çekim dozunu artıran sıkılaştırma tüm dünyada uygulanmaktadır. 1 ya da 1.5 dakika civarında bir çekim yapılmaktadır. Toplam 4 çekim yapıldığı için genellikle kadınlar 5-6 dakikalarını mamografi için harcamaktadır. Gerçekten memede kitle bulunup bulunmadığı ancak meme dokusunun sıkıştırılması ile anlaşılabilecektir.

Adetin 7. ve 10. günleri arasında çekim yapılması acının en az olduğu zamanlardır. Bu nedenle mamografi çekiminde bu dönemler değerlendirilmektedir. Ağrısı olan kadınların bazılarına ağrı kesiciler verilmektedir. Genellikle tarama programlarında 35 yaşında ilk çekimin yapılması gerekmektedir. Kadın risk grubunda değilse ve herhangi bir sorun yaşanmadıysa 40 yaşından sonra 2 yılda bir çekim yapılmalıdır. Ama kadınlar risk grubunda bulunuyorlarsa, genetik olarak ailelerinde söz konusu hastalık varsa bu durumda daha sık aralıklarla mamografi çekilmelidir.

Kadınların pek çoğu tarama programlarından kaçınmaktadır. Bunun nedeni radyasyona maruz kalma korkusudur. Ancak bu korkuya gerek yoktur. Tarama programlarına katıldıklarında cihazdan aldıkları radyasyon son derece düşük seviyede olacaktır. Dolayısıyla bu durum da mutlaka kadınların radyasyon endişesini bir kenara bırakıp film çekimine zaman ayırmaları gerektiğini işaret etmektedir.

Meme kanseri tedavisi değerlendirildiğinde ilk olarak cerrahi tedavi söz konusudur. Bununla birlikte ilaç tedavisi söz konusu olabilmektedir. Kepoterapi ya da hormonal tedavi de söz konusu olabilir. Aynı zamanda radyoterapi de çok sık kullanılmaktadır. Hangi tedavinin kime yapılacağı tamamen kanserin evresi ile ilgilidir. İlk aşamada genellikle cerrahi tedavi yapılmaktadır.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.