Mide Ağrısı Nasıl Geçer?

Mide ağrısının nedenleri genellikle strese bağlanmaktadır. Psikolojik faktörler mideyi etkilemektedir. Pek çok tetkikle midenin neden ağrıdığı tespit edilmektedir. Gerekirse söz konusu bölgelerden biyopsi yapılmaktadır. Ultrason çekilerek mide ile ilgili hastalıklar saptanabilmektedir. 

Aynı zamanda kan tahlilleri de mide konusunda bazı veriler sunabilir. Midenin filmlerinin çekilmesi eskiden daha fazla yaygınken şu anda endoskopi yapılmaktadır. Hastaların çoğu karın ağrısı şikayeti ile dahiliyeciye gitmektedir. Mide ağrısı konusunda endoskopik inceleme yapıldıktan sonra ağrının nedeni belirlenmektedir. Genellikle sinirsel kaynaklı olan ağrılar da psikiyatristler de devreye girmektedir. 

Mide ağrısı için genellikle çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır. İlaç tedavisi ile pek çok ağrının geçtiği bilinmektedir. Verilen ilacın etkili olabilmesi için ağrının nedeninin saptanması son derece önemlidir. Bunun yanında ağrının kısa süreli mi uzun süreli mi olduğunun belirlenmesidir. Hasta ilk spazmı geçirdikten sonra neden söz konusu durumla karşılaştığını belirleyecektir. Özellikle fazla yemek yemek, kafeinli içecekleri fazla tüketmek hastalığı tetikleyebilir. Midesinde gaz olan kişinin odada yürüyüş yapması, derin nefes alma egzersizi yapması faydalı olabilir.

Mide ağrısı geçmediği zaman morfin grubunda olan ağır tedavi edici ilaçların da hastanın tedavisine eklendiği bilinmektedir. Midede ağrı değerlendirilirken genellikle üç tür ağrıdan bahsedilmektedir. “Viseral ağrı”, “somatik ağrı” ve “yansıyan ağrı” bu ağrı türleri arasında en çok bilinenleridir. Viseral ağrının mide için organları ile ilgili bir sıkıntı ile ilişkilendirildiği bilinmektedir. Somatik ağrıların ise karın duvarından kaynaklandıkları bilinmektedir. Yansıyan ağrının ise iç organdan kaynaklanan bir sorun olduğu söylenebilir. 

Mide ağrısı genellikle ilaç tedavisi ile geçmektedir. İlaçların dozu zamanla artabilmektedir. Bazı mide ağrıları gastrit ya da ülser gibi ilerleyen hastalıklara neden olabilmektedir. Bu nedenle mide ağrısını ciddiye almak gerekmektedir. Bunun yanında stresli ortamlarda bulunmamak da mide ağrısı şikâyetlerini azaltacaktır. Söz konusu ağrı bazen çok basit sebeplerden kaynaklanabilir bazen ise gerçekten de sıkıntı verici olan ve ciddi etkileri olan bir hastalığın habercisi olabilmektedir. Önemli olan söz konusu hastalığın neden kaynaklandığını tespit etmek ve ona göre mide ağrısının tedavi sürecine başlamaktır.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.