Diyabet hastalığını anlamak

Ülkemizde çok sık görülen bir hastalık olan diyabet, kronik dönemde birçok sorunu beraberinde getirmektedir.Maalesef diyabet vakalarının çoğu başka bir nedenle gidilen hastanede yapılan tetkikler sonrası tesadüfen anlaşılmaktadır.Birçok kişi diyabetin belirtilerini bilmediğinden dolayı eğer belirtiler şiddetli değil ise bir uzmandan yardım almakta sürekli ertelenmektedir.

Diyabetin belirtilerini kısaca hatırlarsak;
Çok sık idrar yapma
Kilo verme veya alma
Yara uçlarının geç iyileşmesi
Bitkinlik ve çabuk yorulma
Ağız kurulugu
Enfeksiyon geçirme durumlarında artış

Temel olarak en sık görülen bu belirtiler sizde varsa vakit kaybetmeden bir uzmandan yardım almalısınız.İlerleyen dönemlerde tedavisi yapılmamış diyabet hastalarında böbrek, kalp ve damar hastalıklarının görülme olasılığı ciddi oranda artmaktadır.damarlarda tıkayıcılık yapıp ,doku ölümlerine neden olabilmektedir.

Tedavisi ertelenmeyen diyabet hastalarında genelde ilaç kullanımına gerek kalmadan beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzındaki değişiklerle diyabet kontrol alına alınabilmektedir.Ancak bu tip 2 diyabet için geçerlidir.Tip 1 diyabet için maalesef sürekli insülin tedavisi gerekmektedir aksi halde şeker koması dediğimiz ketoasidoz tablosu gelişecektir.

Diyabet temel olarak 2 tiptir.Tip 1 ve Tip 2 diyabet.Tip 1 diyabet genelde gençlerde görülen ve genetik olarak oluşan bir hastalıktır.bu tip diyabette insülin salgılanmamaktadır. yani insülinin üretim merkezi olan pankreasta bulunan beta hücreleri  zedelendiğinden hemen hemen hiç insülin salgılanması olmamaktadır veya insülin etkisiz kalmaktadır.

Tip 1 diyabet çocuk ve gençlerde en çok görülmektedir ve kesin bir tedavisi yoktur.Düzenli insülin yapıp ,beslenmeye dikkat etmek gerekmektedir.günümüzde insülin iğneleri oldukça kolay uygulanabilmektedir.Şahısların kendilerinin de çok rahat uygulayabileceği tipte üretilen insülin tip 1 diyabet hastalarının sürekli kullanmak zorunda olduğu bir durumdur.

Tip 2 diyabet genelde yetişkinlerde ve yaşlılarda görülmektedir.tip 2 diyabet obezlerde görülen diyabet tipidir ve genelde kontrolü kolay ve birçok durumda ilaçla tedaviye gerek kalmadan yeme içme ve yaşam biçiminde yapılacak değişikliklerle kontrol altına alınabilmektedir.bu önlemleri sıralarsak ;

Fazla kilolardan kurtulma
Bol yürüyüş ve aktif bir yaşam biçimine geçiş
Karbonhidratlı yiyeceklerde dikkatli olma
Bol yeşil ve sebzeleri yiyecekler tüketme

Günümüzün hastalığı şekline gelen diyabet ,birçok insanın yaşam kalitesini tehdit etmektedir.diyabeti anlamak günümüzde oldukça önemli hale gelmiştir çünkü tedavi edilmemiş diyabet hastalarında ileri dönemlerde böbrek yetmezliyi,kalp damar hastalıkları görülmektedir.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.