Gebelikte 4. Hafta

Gebelik her döneminde özenle üzerinde durulması gereken bir zaman aralığıdır. Her haftasında bebeğin gelişimi daha da farklılaşmakta ve daha farklı bir boyut kazanmaktadır. Gebelikte 4. hafta içinde anne adayının adet gecikmesinin henüz olmadığı bir dönem yaşanmaktadır. Anne gebelikte 4. haftanın sonunda adet beklemektedir. Adet görmemesi gebeliğin ilk işaretlerinden biri olarak kabul edilebilir.

Bu konuda da farklı durumlarla karşı karşıya kalınabilir. Bu durum “üstüne görme” durumudur. Bu hal çok fazla kadında olmaz ama bazı kadınlarda olabilir. Yumurtaya ekilen hücreler rahimde bulunan küçük damarları yırtabilir ve bunun sonrasında hafif damlamalar oluşabilir. Böyle bir durumda hamile olup olmadığını öğrenmek isteyen annenin yapması gereken şey idrar testidir. Bu test sonucu açığa çıkaracaktır. 

Gebelikte 4. hafta aynı zamanda sabah halsizliği, kusma, bulantı, sık ve az öğünler yeme durumu, özellikle sabahları mide bulantısı ve kusma hissi şeklinde kendini göstermektedir. Önemli olan asitli gıdalardan uzak kalmak olacaktır. Ayrıca kokusu olan gıdalardan da uzak durmak gerekecektir. Bunların yanında gebelerin çoğunun gördüğü belirtilerden birisi de idrar renginin koyulaşmasıdır.  Yorgun olan gebe kadın sürekli dinlenmek isteyecektir.

Gebelikte 4. hafta kadının aşerdiği bir haftadır. Hamileliğin bu haftasında yoğun olarak bazı gıdalara istek artacaktır. Artık bu dönemde kan veya idrar testleri sayesinde gebe olduğunuzu öğrenebilirsiniz. Midenizde kazınmanın başlaması, yorgunluğunuzun giderek artması, göğüslerinizde gerginliğin olması ve göğüslerinizin acımaya başlaması gebelikte 4. haftada oldukça yoğun olarak kendini hissettirecektir.

Gebelikte 4. hafta süresinde anne adayının farkında olmadan oldukça farklı gelişmeler olacaktır. Anne adayının bir gebelik kesesi oluşmaya ve bu keseciğin içi sıvı ile dolmaya başlamıştır. Bunun yanında bebeğin eşi denen bir yapı oluşumunu tamamlamakta ve embriyoya hücreler tarafından hem gıdalar hem de oksijen taşınmaktadır. 

Anne rahmi içinde amnion adı verilen bir sıvının içinde büyümeye başlayan bebek bu sıvı sayesinde daha rahat hareket etmeye başlayacaktır. Bunun yanında bebeğin darbelerden ve tehlikelerden korunması sağlanacaktır. Bebeğin akciğerleri, sindirim sistemi ve bunun yanında pek çok iç organı gebelikte 4. hafta içinde gelişmeye başlayacaktır. Bebeğin bu haftada 3 tabakadan meydana geldiği söylenebilir.

Yaklaşık olarak 150 hücrenin bir araya gelmesi ile oluşan embriyonun büyüklüğü 0,35-1 mm arasında değişmektedir. İlk tabaka endoderm tabakasıdır. Bu tabakada bebeğin karaciğeri, akciğeri ve sindirim sistemi oluşmaktadır. İkinci tabaka orta tabaka olarak da adlandırılmaktadır. Bu tabakada bebeğin cinsel organları, kemikleri, kasları, böbrekleri, kemikleri ve kalbi oluşacaktır. Üçüncü tabaka ise en dışta bulunan tabakadır. Bu tabakada gözler, cilt, saç ve sinir sistemine ait dokular bulunmaktadır ve bu tabakanın diğer adı ektoderm tabakasıdır.
Gebelikte 4. hafta pek çok annenin bebeği ile ilgili gelişmeleri oldukça fazla hissettiği ilk haftadır. 

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.