Gebelikte 3. Hafta

Gebeliğin oluşabilmesi için yumurtlama gerçekleştikten sonra zaman geçirmeden yumurtanın spermlerle buluşması gerekmektedir. Genellikle yumurta çatladıktan sonra yumurta hücreleri serbest hale gelecek ve Fallop tüpünün iç boşluklarında ilerleyecektir. Genellikle yumurta hücresinin çevresinde birçok sperm bulunur ama bu spermlerden sadece bir tanesi yumurta hücresinin içine girecektir.

En güçlü sperm hücresi yumurta tarafından içeri alındıktan sonra hücre başka spermleri bu alana kabul etmeyecektir. Sperm hücreleri 10 saatte vajinadaki yolculuklarını tamamlayacaktır. Ancak yumurta hücresinin etrafında yumurtaya girmeyi bekleyen spermler 24 saat boyunca seçilmeyi bekler. En güçlü olan sperm hücresi yumurtaya 20 dakika boyunca çabalayarak girmektedir.

Gebelikte 3. hafta döllenen yumurta hücresinin rahim içine doğru olan yolculuğunu kapsamaktadır. Haftanın sonu yumurtanın çoğalması ve rahme ulaşması işlemlerini kapsamaktadır. Vücudumuzda 46 kromozom vardır. Bunların yarısı anneden, yarısı babadan gelmektedir. Bunlar hem ait olan kişinin özelliklerinden hem de kişinin kendi özgün yapısından oluşmaktadır. Böylelikle farklı özelliklerde yeni bir canlı oluşmaktadır. Buna embriyo denmektedir. Bir hücreden 36 hücreye giderek daha da çoğalacaktır. Fallop tüpünde bulunan ve giderek çoğalan hücre ilerleyecek ve gebelikte 3. haftanın sonunda rahme ulaşmış olacaktır.

Gebelikte 3. haftada yumurta sperm ile döllendikten sonra zigot adı verilen tek hücreden embriyo oluşacaktır. Embriyo döllenme olduktan sonra yaklaşık olarak 7 günün ardından rahim duvarına yapışacaktır. Plasenta aracılığı ile birçok besin maddesi ve oksijen anneden bebeğe aktarılacaktır. 

Bunun yanında atık ürünler de bebekten anneye geçiş yapacaktır. Bebek ile plasenta arasında bağlantı göbek kordonu sayesinde sağlanmaktadır.
Bebeğin cinsiyetinin gebelikte 3. hafta içinde belli olduğu bilinmektedir. Bu da erkeğin spermine bağlıdır. Eğer sperm X kromozomu taşıyorsa bebeğin kız olduğu söylenebilir. Ancak sperm Y kromozomu taşıyorsa bebeğin erkek olduğu bilinecektir. 

Yani bebeğin cinsiyetini erkeğin spermi belirlemektedir. Kadının bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi ile ilgili herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. Gebelikte 3. hafta içinde cinsiyet tespit edilebilmekte, genetik inceleme yapılabilmektedir. Yani 38 haftadan sonra bebeğin göz rengi, kan grubu, genetik yapısı gibi pek çok özelliği bellidir. Bu özellikleri netleştirmek için yapmak gereken şey bazı testleri uygulamak olacaktır.

Gebelikte 3. haftada gebe olduğunuzun farkında bile olmazsınız ama bebeğiniz yavaş yavaş büyümeye devam edecektir. Birçok hücreye bölünecek blastokist adı verilen sıvı dolu bir boşluk evresi yaşanacaktır. Rahim iç zarı giderek gelişen embriyoyu besleyecektir. Bebeği besleyecek olan plasentanın oluşmaya başladığı gebelikte 3. hafta döneminde bebek sizden giderek artan oranda kalsiyum, vitamin, demir ve folik asit gibi pek çok şey istemeye başlayacaktır. 

Gebelikte 3. haftaya geldiğinizde folik asitin önemi giderek artacaktır. Bu nedenle beslenmenize daha çok dikkat etmeniz ve bol bol yeşil sebze yemeniz gerekecektir. Böylelikle bebeğiniz daha çok sağlık kazanır.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.