Gebelikte 2. Hafta

Henüz daha hamileliğinizin belli olmadığı sağ ve sol yumurtalığınızda yumurta hücresi olgunlaşmaya devam etmektedir. Erkekten gelen spermlerle birleşecek olan yumurtanın olgunlaşması haftanın başında hızlanmaya başlayacak ve gebelikte 2. haftanın sonunda sol veya sağ tarafta bulunan yumurtalıktaki içinde yumurta bulunan sıvı dolu bir kesecik oluşacaktır.

Bu keseciğe folikül adı verilmektedir. Bu kesecik beyninden salgılanan hormonun etkisi ile bu haftanın sonunda çatlayacaktır. Gebelikte 2. haftada çatlayan yumurta fallop tüplerinin saçakları aracılığıyla fallop tüplerinin içine alınacak ve döllenmeye hazır hale gelecektir. Böylece spermle karşılaşmak için uygun koşullar ortaya çıkmış olacaktır.

Sperm hücresi milimetrenin yüzde biri kadar uzunluktadır ve testiste üretilmektedir. Sperm hücreleri vücut dışında skrotum (torba) denen bir yapı içinde yer almaktadır. Bu hücrenin çekirdek adı verilen bölümünde babaya ait genetik yapı bulunmaktadır. Boşalma esnasında kadın genital sistemine milyonlarca sperm girmektedir. Bunların arasından yaklaşık olarak bin tanesinin hücreyi döllemek için aday olduğu söylenebilir. 

Bu adaylar arasında en güçlüsü yumurta içine girecektir. Yumurtlamadan sonraki ilk 12-24 saat içinde hücre döllenmelidir. İşte bunun için sperm hücrelerinin yumurta hücresi ile karşılaşmak için fallop tüplerinde hazır olması gerekmektedir. Rahim iç tabakası yumurtaya hazır hale gelecektir. Gebelikte 2. haftaya girildiğinde çatlayan yumurta da zaman içinde büyüyüp gelişecektir.

Gebelikte 2. hafta içinde beslenmenize dikkat etmelisiniz. Doktorunuzun verdiği folik asit desteklerinin yanında sizin de folik asit içeren besinler arasından koyu yeşil renkli mevsim sebzeleri, Omega 3 kaynaklı sebzeler, yani ceviz, balık, ıspanak gibi gıdaları almalısınız. Kalsiyum ihtiyacınızı karşılamak için süt ve süt ürünlerini daha çok tüketmeniz gerekecektir. Böylelikle kemiklerinizin de korunması ve güçlenmesi için gereken desteği almış olacaksınız.
Gebelikte 2. hafta döneminde eğer folik asit kullanıyorsanız günlük 400 mikrogram kullanmanız gerekmektedir. Tamamını tek doz alabilmeniz de mümkündür. Folik asit kan için de oldukça gereklidir. Hem Amerika’da hem de Avrupa ülkelerinde kadınlar folik asit kullanımında oldukça dikkatlidir. 

Gebelikte 2. haftada tahıllar, portakal suyu, baklagiller, fasulye ve meyve gibi gıdaları da bol bol tüketmeniz gerekecektir. Çünkü eğer gebelikte 2. hafta boyunca bu besinlerden alarak folik asit desteği alırsanız gebeliğinizin olumsuz sonuçlanması ihtimalini de azaltmış olacaksınız. 

Kadınların her ay adet kanaması görmesi rahmi gebeliğe hazırlamanın bir sonucudur. Dolayısıyla her ay rahim bebek için hazır hale getirilmektedir. Rahim iç tabakasının tam anlamıyla hazır olması yumurtlama sonrası salgılanan progesteron hormonunun rahimde düzeni sağlaması ile ilintilidir. Bu hormon yumurtlamadan sonra yumurtalık dokusunda oluşan sarı cismin ürettiği ve salgıladığı bir hormondur. Gebeliğin gerçekleşmemesi demek oluşan yumurtanın döllenmeden adet yolu ile dışarı atılması demektir.
Gebelikte 2. hafta tam anlamıyla gebelik haftası değildir ama gebelik konusunda fikir sahibi olunması için izlenmesi gereken bir süreçtir.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.