Gebelikte 6. Hafta

Gebelikte 6. hafta bebekteki gelişimlerin giderek hızlandığı bir haftadır. Bu haftada döllenmeden sonra embriyonun baş-popo uzunluğu 3 ile 5 milimetre arasında değişmiştir. Oldukça hızlı bir gelişme dönemi olan bu dönemde göz ve kulak taslaklar oluşmaya başlamıştır. Bu dönem kafanın ve kafatasının oluşmaya başladığı, nöral taç denen kısmın oluşmaya başladığı bir dönemdir. 2 endokardial tüpün birleşmesi ve S şeklinde olan tek tüpü oluşturması söz konusudur. Bu dönemde kalp de kasılmaya başlayacaktır. Gebelikte 6. haftada damarların da tam anlamıyla gelişmemiş olması nedeniyle dolaşım da söz konusu olmayacaktır.

Gebelikte 6. hafta embriyonun C şeklini aldığı, ön beyinin tamamen kapandığı bir haftadır. Yüzü ve boynu oluşturan kıvrımların oldukça belirginleştiği bu evrede kalp de gelişmeye başlar. Kapakçıkların gelişmeye başladığını sindirim sisteminin de kendini tamamlamaya başladığı bu evrede karaciğer, mide ve pankreası oluşturan hücreler birbirinden ayrılmaya başlayacaktır. Bu anlamda ilk farklılaşan hücre grubunun karaciğeri oluşturan hücreler olduğu söylenebilir.

Bu dönem birçok uzman tarafından gelişimin diğer haftalardan daha hızlı bir şekilde sürdüğü ve temel organların ve sistemlerin şekillenmeye başladığı bir evre olarak incelenmiş ve gelişmeler analiz edilmiştir.

Gebelikte 6. hafta içinde anne daha önceki yaşantısından farklı olan herhangi bir şeyle karşılaşmamaktadır. Bu nedenle kendisini tam anlamıyla gebe gibi hissetmemektedir. Oldukça hızlı olan bir gelişim vardır ve bu gelişimde embriyonun hareketi her hücrede ayrı ayrı yaşanmaktadır. Bunun yanında annenin yorgunluğunun ve uykusuzluğunun da arttığı fark edilecektir. Bunun yanında sabahları mide bulantıları giderek artacaktır. Gebelikte 6. hafta hem hormonların hem de damarların oldukça farklılaştığı bir haftadır. Bulantı ve kusmalar yaşantınızı etkileyecek şekle gelebilir.

Bunun yanında beslenmeniz de bu bulantılardan ve kusmalardan etkilenecektir. Bu zamanda çeşitli sorunlar yaşayabilirsiniz ama kesinlikle doktor tavsiyesi olmadan ilaç almamanız tavsiye edilmektedir.

Bu dönemde kuru ve soğuk yiyecekler yemeniz gerekebilir. Bunun yanında az az ama sık sık yemek yemeniz gerekmektedir. Bu dönemde yoğun baş ağrıları yaşayabilirsiniz. B vitamini takviyesi yapmalısınız. Bunun yanında midenizin bulantısını ve kusmanızı engelleyecek ilaçlar almanız da gerekebilir. 

Bazı anne adayları bulantı ve kusmalarını giderebilmek için serum bile isteyebilmektedir. Genellikle gebelikte 6. hafta göğüslerinizde ağrı hissettiğiniz bir dönemdir. Ama ilerleyen dönemlerde bu şikâyetlerinizin azaldığını fark edeceksiniz.
Gebelikte 6. hafta bebeğin organ gelişiminin yoğun olduğu bir aşamadır. Bu nedenle bu dönemde sigara, alkol gibi bebek için zararı olacak maddeleri kullanmamalısınız. Gebelerin bu dönemde kilo almaya başladıkları bilinmektedir. 14 hafta sonunda genelde tüm anne adayları en az bir kilo almaktadır. Her kadın için gebelikte 6. hafta döneminde farklı gelişmeler olabilir. Bazıları bulantı ve kusmalar nedeni ile kilo verirken, kimi de almaya başlayacaktır.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.