Gebelikte 7. hafta bütün organların gelişimi oldukça farklı bir seyir izlemeye başlayacaktır. Bu dönemde embriyonun kafasının vücuduna göre daha büyük olduğu söylenebilir. Bu dönemde bebeğin zeytin büyüklüğünde olduğunu fark edebilirsiniz. Bunun yanında bebeğinizin artık yüzünün de belirginleşmeye başladığını fark edeceksiniz. Gözlerin ve kulakların oluşmaya başladığı gebelikte 7. hafta bebeğin dengesi ve işitmesi için gerekli olan organların oluşumunu görebileceksiniz. Bunun yanında ağız ve dil oldukça belirsiz de olsa görülebilecek hale gelecektir.
Gebelikte 7. hafta kol ve bacakların da oluşmaya başladığı, derinin ince bir tabaka şeklinde de olsa oluştuğu bir haftadır. Tiroid bezinin giderek gelişmeye başladığı bu dönemde beynin de giderek geliştiği gözlemlenecektir. Beynin 3 ana kısımdan oluştuğu söylenebilir. Bu dönemde lenf sistemi de yavaş yavaş oluşmaya başlayacaktır. Kan hücreleri kan ile dolacak ve kalp kısmında plasma oluşumu tamamlanır. Kalp gebelikte 7. haftada iki bölümden oluşmaktadır. Kalbin atış hızı da oldukça fazladır. Dakikada 150 defa atan bebeğinizin kalbini dinlemeniz mümkün hale gelecektir.
Bebeğin kol tomurcuklarının giderek belirginleştiğini gözlemleyebilirsiniz. Bunun yanında bacak tomurcukları da oluşacak, akciğer gelişimi sürecektir. Bu dönemde safra kesesi, bağırsaklar, mide, pankreas gelişmeye devam edecek karaciğere plasentadan gelen kan ulaşacaktır. Gebelikte 7. hafta içinde ambriyo amniyon kesesi içine yerleşmiş olacak bunun yanında kas ve kemiklerin oluşumu için somitlerin farklılaşmaya başladığı görülecektir.
Gebelikte 7. hafta bebeğin ortalama olarak ağırlığının 1 gram, boyunun ise 11-13 mm olduğu bir haftadır. Gebeliğin bu döneminde sizin için de oldukça farklı gelişmeler söz konusu olacaktır. Meme uçlarınızın daha belirginleştiğini ve daha da çok hassaslaştığını fark edeceksiniz ve meme uçlarınızın etrafında küçük kabartılar göreceksiniz. Bunlara Montgomery tüberkülleri adı verilmektedir.
Gebelikte 7. hafta tansiyonunuzun da düştüğünü göreceksiniz. Çünkü gebelik hormonları daha çok aktif hale gelmiştir. Bu dönemde pek çok kişi dışarıdan baktığında sizin gebe olduğunuzu anlayamaz. Bu dönemde kilo alsanız da ancak 1-2 kilo kadar alırsınız, kilo verirseniz yine 1-2 kilo kadar verebilirsiniz. Bulantı ve kusmaların giderek arttığı bu haftada her anne adayı için farklı gelişmeler söz konusudur. Bu nedenle tüm anne adaylarının aynı şekilde sorunlarla karşılaştığı söylenemez. Kimi çok yorgun ve uykusuz, huzursuz hatta panik olabilir. Kimi ise oldukça rahat olabilir.
Ancak gebelikte 7. hafta genellikle sabah kusmalarının ve bulantılarının oldukça yoğun yaşandığı bir hafta olduğu için bu haftada anne adayı kilo verebilir. Bazı anne adaylarının iştahı açılmaktadır. Aşeren bu anne adayları oldukça fazla yiyecek tüketebilmektedir. Dolayısıyla bu hafta konusunda herkes için net belirtiler söylenmesi zor olsa da bebeğin oldukça gelişmeye başladığı ve bu gelişimin hızı nedeni ile bu haftada anne adayının da farklılıkları hissettiği söylenebilir.
Gebelikte 7. Hafta
gebelik
Gebelikte 7. Hafta
hamilelik
hamilelik dönemi
hamilelik haftaları
Published on
Cumartesi, Ekim 05, 2013
By:
Unknown
In:gebelik, Gebelikte 7. Hafta, hamilelik, hamilelik dönemi, hamilelik haftaları
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler