Diğer bir yöntem ise self-examination dedikleri kendi kendini muayene etme yöntemedir.Bu yöntem özellikle banyoda el ile memelere dokunularak dikkatinizi çeken bir kitle veya kızarıklı gibi özellikle ağrısız bir kitle hissediyorsanız bunu zaman kaybetmeden bir uzmana giderek danışmanızda fayda vardır.
Meme kanserinin semptomları
Memede şişkinlik kırmızı ve kızarıklıkMeme uçlarında kızarıklık
Meme derisinde değişiklik
Bazen nadir olsadada meme ağrısı
Meme içinde alışık olmadığınız bir kitle hissi
Kötü huylu kitleler genelde dokunulduğunda yerinden pek oynamazlar ve yüzeyleri pürüzlüdür ancak iyi huylu kitlelerin yüzeyleri düzgün ve yerlerinden oynayabilmektedirler.
Meme kanserinin tanısı mamografi ile yapılmaktadır.bunun yanında magnetik görüntüleme sistemleri ve biyopsi faydalı olmaktadır.
Meme kanseri genel olarak gögüse,karaciğer ve kemiklere yayılabilmektedir.Ancak unutulmaması gereken birşeyde memedeki her kitlenin yayılım göstereceği gibi bir kural yoktur,Özellikle genç bayanlarda görülen fibroma dediğimiz kitle yayılım göstermeyen hatta sadece takip ile kontrol edilebilinen bir kitledir ,dikkat kanser değildir.
Meme kanserinin nedenleri
Meme kanserine neyin tam olarak sebep olduğu henüz net değildir.Ancak bazı faktörler meme kanseri riskini artırmaktadır Bunlar ;İlerlemiş yaş ,özellikle menopoz sonrası
Bazı genler BRCA2,BRCA1 ve CHEK2
Alkol kullanımı
Pasif bir yaşam tarzı ve kötü beslenme
Meme kanserini önlemek için öneriler
Günümüzde meme kanserini önleyen kanıtlanmış bir yöntem yoktur.Ancak bazı değişikliklerle risk faktörlerini azaltmak mümkündür.Özellikle ailesinde meme kanseri geçirmiş olanlar varsa her yıl düzenli bir şekilde bir uzman kontrolünde olmalarında fayda vardır.Ayrıca bazı hormon terapileriyle bu risk faktörünü azaltmak mümkündür.Diğer bir method günümüzde gündeme sık sık gelen ve bazı ünlülerin uygulamasıyla tartışılan method ise mastektomidir yani göğüslerin cerrahi olarak alınması.
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler