Meme kanseri-belirtileri,risk faktörleri ve tedavisi

Bayanlarda çok sık görülen bir kanser türüdür meme kanseri.kanserlerin sebep olduğu ölümlerin ikinci en sık nedenidir meme kanseri,akciğer kanserinden sonra.Erkeklerde sık görülmeyen meme kanseri kadınlarda özellikle menopoz sonrası riski giderek artmaktadır.Meme kanserinin önceden önlemek bazı yöntemlerle mümkün olabilmektedir.Bunlar arasında en yaygın olan yöntem mamografidir.Mamografi uzmanlar tarafından şiddetle tavsiye edilen bir görüntülüme yöntemidir.Kanseri çok erkenden fark edip daha az bir tedaviyle veya müdahale ile kanserden kurtulmak mümkündür.Özellik ailesinde meme kanseri hikayesi olan insanların bu her yıl yapması oldukça zaruridir.

Diğer bir yöntem ise self-examination dedikleri kendi kendini muayene etme yöntemedir.Bu yöntem özellikle banyoda el ile memelere dokunularak dikkatinizi çeken bir kitle veya kızarıklı gibi özellikle ağrısız bir kitle hissediyorsanız bunu zaman kaybetmeden bir uzmana giderek danışmanızda fayda vardır.

Meme kanserinin semptomları

Memede şişkinlik kırmızı ve kızarıklık
Meme uçlarında kızarıklık
Meme derisinde değişiklik
Bazen nadir olsadada meme ağrısı
Meme içinde alışık olmadığınız bir kitle hissi
Kötü huylu kitleler genelde dokunulduğunda yerinden pek oynamazlar ve yüzeyleri pürüzlüdür ancak iyi huylu kitlelerin yüzeyleri düzgün ve yerlerinden oynayabilmektedirler.

Meme kanserinin tanısı mamografi ile yapılmaktadır.bunun yanında magnetik görüntüleme sistemleri ve biyopsi faydalı olmaktadır.
Meme kanseri genel olarak gögüse,karaciğer ve kemiklere yayılabilmektedir.Ancak unutulmaması gereken birşeyde memedeki her kitlenin yayılım göstereceği gibi bir kural yoktur,Özellikle genç bayanlarda görülen fibroma dediğimiz kitle yayılım göstermeyen hatta sadece takip ile kontrol edilebilinen bir kitledir ,dikkat kanser değildir.

Meme kanserinin nedenleri

Meme kanserine neyin tam olarak sebep olduğu henüz net değildir.Ancak bazı faktörler meme kanseri riskini artırmaktadır Bunlar ;
İlerlemiş yaş ,özellikle menopoz sonrası
Bazı genler BRCA2,BRCA1 ve CHEK2
Alkol kullanımı
Pasif bir yaşam tarzı ve kötü beslenme

Meme kanserini önlemek için öneriler

Günümüzde meme kanserini önleyen kanıtlanmış bir yöntem yoktur.Ancak bazı değişikliklerle risk faktörlerini azaltmak mümkündür.Özellikle ailesinde meme kanseri geçirmiş olanlar varsa her yıl düzenli bir şekilde bir uzman kontrolünde olmalarında fayda vardır.
Ayrıca bazı hormon terapileriyle bu risk faktörünü azaltmak mümkündür.Diğer bir method günümüzde gündeme sık sık gelen ve bazı ünlülerin uygulamasıyla tartışılan method ise mastektomidir yani göğüslerin cerrahi olarak alınması.

Meme kanserinin tedavisi

Meme kanseri tedavisi cerrahi olarak yapılmaktadır.eğer tümör yayılmış ise bu cerrahi tedavinin yanında kemoterapi ve radyoterapide uygulanmaktadır.ayrıca hormon terapilerde yapılmaktadır.Günümüzde kanser bir ölümcül hastalık olmaktan çıkma yolunda büyük yol sarf etmektedir.Ancak her hastalıkta olduğu gibi kanserde'de erken teşhis hayat kurtarmaktadır.Sizde özellikle bayanlar belirli aralıklarla el ile meme muayenesi yapıp dikkatinizi çeken bir şey olduğunda doktorunuza danışınız.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.