Hazımsızlık Neden olur ?

Halk arasında fazlaca rastlanan bir durum olan hazımsızlık tıbben, sindirim sisteminin normal fonksiyonlarını yerine getiremiyor olması ve bağırsakların normal periyotlarında çalışamıyor olması şeklinde tanımlanabilir. Tıbbi dilde ismi dispepsi olan hastalık başta psikolojik sebepler olmak üzere birçok faktöre bağlı olarak gelişebilmektedir.

Psikolojik sorunlar ve üzüntü nedeni ile vücuttaki birçok organ normal fonksiyonlarını yerine getirmekte zorlanabilir. Özellikle hazımsızlık sorununda da en büyük tetikleyici üzüntü ve stres oluyor. Özellikle ani ruhsal değişimlerde ve stresli anlardan sonra mutlaka bu tarz bağırsak problemleri yaşanıyor ve karnın üst bölgesinde şişkinlik, bulantı ve benzer rahatsızlıklar olarak ortaya çıkıyor.

İlk sebebi üzüntü olmakla birlikte hazımsızlığa sebep olan başka faktörler de mevcut. Bunlardan biri de beslenme alışkanlıkları oluyor. Özellikle fazla yağlı ya da fazla unlu besinler tüketildiğinde ortaya çıkabiliyor. Sadece tüketilenlerin niteliği değil genel anlamda beslenme alışkanlıkları, saatleri de hazımsızlık için sebep teşkil edebiliyor. Kansızlık gibi sorunu olanlarda da hazım problemi yaşanabiliyor ve bağırsaklar normal düzeninde çalışmayabiliyor. 

Besinlerden devam edecek olursak çok miktarda kahve ve çay tüketimi de hazımsızlık sorunu için tetikleyici birer faktör olabileceği gibi en büyük sebeplerinden diğer ikisinin de alkol ve sigara kullanımı olduğunu söyleyebiliriz. Düzenli bir beslenme alışkanlığına sahip olunsa bile alkol tüketimi ve düzenli sigara tiryakiliği hazımsızlığa doğrudan davetiye çıkarıyor. 

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.