Sinüzit nedir ? Belirtileri,Korunma yolları ve Tedavisi

Ön yüzümüzde bulunan küçük boşlukların iltihaplanmasıyla oluşan duruma sinüzit denilmektedir.Sinüs latincede boşluk anlamına gelmektedir ,yüz ve alın boşluklarımızda genellikle soğuk havalarda bu boşluklarda basınç artışı olmakta ve iltihaplanma gerçekleşmektedir.

Sinüzit tedavisinde önemli olan bir enfeksiyona karşı korunmaktır.enfeksiyon gelişmesi durumunda bu durum dahada artmakta ve sinüzit dahada derinleşmektedir.Bu nedenle dönemsel olarak görülen sinüzit durumlarında antibiyotik tedavisi gerekli olabilmektedir.
Sinüzitte şiddetli zonklayıcı bir ağrı vardır.

Yani bu ağrı gözde ve başta daha çok belirgindir ve genellikle basınçlı bi ağrı şeklindedir.bunun nedeni sinüs yani boşluklarda meydana gelen ağrılardan dolayı kaynaklanmaktadır.akut sinüzit döneminde ağrıyan bölgeye bir basınç uygulandığından ağrının dahada arttığı görülmektedir bununda nedeni orada oluşan basınçtan dolayı kaynaklanmaktadır.

Sinüzitte belirgin bir burun akıntısı vardır.ve boğaz içinde hissedilen ve ara ara öksürüğe neden olabilen bir geniz akıntısı da mevcuttur.ve geniz akıntısı uzun sürerse solunum yollarını etkileyerek öksürük ve bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına neden olabilmektedir.Diğer belirtileri ise koku almada sorun,ses kısıklığı ve bazen enfeksiyona bağlı olarak gelişen başağrısıdır.

Sinüzit tanısı nasıl konulur ?

Sinüzit tanısı genellikle belirti ve bulgulara göre konulmaktadır.ancak kesin tanı için bilgisayarlı tomografi en etkili methotdur.Kulak burun boğaz uzmanının genel bir muyanesiyle ve baş ağrısının karakteri ve geniz akıntısı gibi sinüzite has durumların elde edilmesiyle de sinüzit  tanısı konulabilmektedir.

Sinüzitten korunmanın yolları ?

Sinüzit daha çok kış aylarında gribal enfeksiyonlar sonrası ortaya çıkabilmektedir.Bu nedenle kış aylarında soğuk alğınlıklarından uzak durmak gereklidir.ıslak bir saçla havaya çıkmak veya aşırı rüzgarlı bir durumda dışarıya çıkmak sinüzite neden olabilmektedir.Bazı durumlarda özellikle ıslak saçla soğuk havalarda gezilmesi gibi sinüziti ağırlaştırabilmektedir ve buda  ciddi başağrısı şeklinde hastayı oldukça rahatsız etmektedir. 

Bu gibi durumları önlemek için alınması gereken tedbirlerin başında en önemli olanlar şunlardır :
Islak saçlarla dışarı çıkmamak
Rüzgarlı havalarda dikkatli olmak
Gribal enfeksiyonlarda dikkatli olmak
Sigara gibi solunum yolunu etkileyen ortamlardan uzak durmak gerekmektedir.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.