Fıtık: Çeşitleri, Nedenleri, Belirtileri, Tanısı ve Tedavisi

Fıtık kelime anlamı olarak şişlik ,boşluk anlamlarına gelmektedir.Karın bölgesinde görülen fıtıklar  karın içinde bulunan organların yada dokunun bir boşluga açılması yada yeni bir kese oluşturmasıdır.Bazı fıtıklarda ise bağırsağın karın duvarına etki ederek karın duvarının dışarıya doğru çıkartmasıdır.

Karın bölgesinde bulunan kaslar bir nevi koruyucu görevi görmektedir.Yani karın organlarını dışa doğru koruyup ve dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı bir bariyer görevi görür.Ama bazen bu karın kaslarında zayıflık oluşabilmektedir buda  derinin altında şişlik oluşturup özellikle ayaktayken basınç artınca dışarı doğru çıkan bir şişlik haline dönüşür,yatarken tekrar eski halini alabilir.

Fıtıklar vücudumuz farklı bölgelerinde görülebilmektedir. Ama en çok fıtık özellikle erkekler kasık bölgesinde görülür bunun dışında uyluk bölgesinde görülen fıtıklar,göbek fıtıkları ve nadirde olsa mide'de görülen fıtıklar.Bazı durumlarda kasın zarar görmesine bağlı olarakta fıtık oluşabilmektedir.

Kasık ve Uyluk Fıtıkları

Erkeklerde daha yoğun olarak görülen kasık fıtıkları,fıtıkların birçoğunu oluşturmaktadır.Kadınlar sık görülmeyen kasık fıtıkları  yerine uyluk fıtıklarına bırakmaktadır kadınlar'da.Kasık fıtıkları erkeklerde en çok rastlanan fıtık türü olmasının sebebi ise erkeklerin kasıklarının kadınlara göre daha hassas olmasıdır.

Kasıklar zaman içinde bulunmuş olduğu bölgedeki kasların zayıflaması sonucu oluşabilmektedirler ama bazı fıtıklar doğuştan'da olabilir.Fıtıklar birçok zaman ani öksürme,ıkınma gibi karın için basıncı arttıran durumlarda ortaya çıkabilmektedir.Fıtık tedavisi gecikince fıtık zamanla büyüyüp yapmış olduğu basınçtan dolayı daha'da çok artacaktır.

Kadınlar'da daha sık görülen uyluk fıtığı özellikle fazla kilolu ve hamile kadınlar'da görülme sıklığı daha çok artmış durumdadır.Fıtık oluşumunu en çok tetikleyen faktörler ise basıncı artıracak olan ıkınma,şiddetli öksürün ve kabızlık gibi farklı sebepler olabilmektedir.

Tanısı 

Fıtık tanısı kolay bir şekilde koyulur yani doktorun yapacağı detaylı bir fiziksel muayene tanı için yeterli olabilmektedir.

Tedavisi

Fıtık durumlarında tedavi birçok zaman cerrahi olarak yapılmaktadır.Özellikle karın fıtıklarında fıtık kesesi içine girmiş olan bağırsağın tekrardan eski yerine yerleştirilmesi gerekmektedir.Yapılan bu karın fıtığı ameliyatlarında özel methodlar'la karın kaslarında güçlendirilmektedir.

Fıtık ameliyatı sonrası hassas olan ameliyat bölgesi,tekrar bir komplikasyonun oluşmaması için özen gösterilmesi gerekmektedir,bu nedenle hastanın belli bir müddet dinlenmesi yararınadır.

Eğer hastanın ameliyat olmasını engelleyen bir durum varsa, bu yaşlı hastalarda en çok rastlanılan bir durumdur,bu durumlarda hasta özel korseleri kullanıp bu fıtığın dışarı çıkmasını engelleyebilir.
Fıtık tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.Tedavi edilmemesi durumunda gerek fıtık kesesinin daha çok büyümesi gerekse'de ,keseye giden kan akımının azalmasıyla ciddi kansızlık görülebilir o bölgede buda doku ölümlerine hatta bağırsak kangrenine neden olabilmektedir.

Mide Fıtığı 

Mide fıtığı oluştuğu zaman midenin üst kısmı diyaframdan yukarı doğru sarkar,bu sarkma sonucunda  yemek borusundan gelen asitlere karşı midenin üst kısmı engelleyici görevini yerine getiremez ve yemek borusuna mide asidi kaçar buda birçok soruna yol açmaktadır.Mide asidi yemek borusuna kaçmasıyla beraber göğüste yanma,yemek borusu iltihabı gibi birçok durumlar karşılaşılmaktadır.

Mide Fıtığının Nedenleri 

Mide fıtığı zayıf insanlarda pek görülmeyen bir durumdur daha çok fazla kilolu insanlarda daha çok görülmektedir.Çünkü fazla kilolu insanlarda karın bölgesinde daha çok yağ bulunmaktadır. ve bu yağ mideye baskı uygulayarak basınçla beraber mide fıtığını oluşturur.Diğer bir faktör ise midede'ki basıncı artıran kusma,öksürük gibi durumlardan kaynaklanabilmektedir.

Mide Fıtığının Belirtileri

Göğüs ve boğaz'da ağrı ve yanma hissedilir.Özellikle yemeklerden sonra veya yatarken daha çok ağrı görülmektedir. göğüste oluşan bu ağrı bazen kalp krizi ile karıştırılabilmektedir.Göğüsteki bu yanmak ve ağrı mide asidinin yemek borusuna doğru çıkmasından oluşmaktadır.bu asit ülser oluşmasına da yol açmaktadır.Bunların dışında gece yatarken öksürük,boğulma hissi ile ani uyanma ve ses tellerine etki etmesiyle ses kısıklığı görülmektedir

Mide Fıtığı Tedavisi

Hafif olgularda tedavi gerekmeden hasta doktor kontrolünden olması yeterli olabilir.Fazla kilolardan arınıp ,yemeklerde daha az mideye yüklenip ve yapacağınız bazı basit değişikliklerle fıtığın sizi rahatsız etmesini önleyebilirsiniz.Eğer yaşam alışkanlıklarımızdan yapmış olduğumuz değişikliklere rağmen fıtık sizi rahatsız ediyorsa  bunun için ilaç tedavisinden'de yararlınabilinir ,mide asidini azaltıcı ilaçlar kullanılarak bu etkiler azaltılabilinir.

Share

& Comment

1 yorum:

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.