Diyabette beslenme nasıl olmalıdır ?



Diyabette tedavinin esas hedefi kan şekerini normal seviyelere gelmesini sağlayarak vücuda olan zararlı etkisini   ortadan kaldırmaktır.Diyabet tedavisinde ilaçla tedaviler ön planda olsa da  en önemli esas tedavi  sağlıklı beslenme ve egzersizlerdir.

Yediklerimizin vücudumuza ne kadar oranda glikoz olarak geri döndüğünü düzenli yapacağımız şeker ölçümleriyle belirleyip,bu ölçüm sonuçlarına göre  yediklerimize dikkat etmemiz gerekmektedir.Ve buda bize diyabetle beraber sağlıklı yaşamın yolunu açacaktır.

Bildiğiniz gibi diyabet etkisi uzun yıllar sonra ortaya çıkabilen bir özellikteki bir hastalıktır,yani  zamanla damarlar tıkanıklık oluşturabileceği gibi diger organ fonksiyonlarını da etkilemektedir.Bunlardan en önemlileri böbrek,göz,sinir sistemi ve kardiovaskular etkileridir.Özellikle tedavi edilmeyen diyabet vakalarında  damar hastalıkları ciddi sorunlar oluşturabilmektedir.

Diyabette tedavi hedefi bunlara göre yapılmaktadır;

Düzenli sağlıklı beslenme ve egzersiz
Ağızdan alınan oral antidiyabetik ilaçlarla
Diyabetin kontrolü kısaca sağlıklı beslenme,gerektiğinde insülin tedavisi ve düzenli egzersizle büyük oranda kontrol altına alınmaktadır.

Diyabet hastalarında önemli olan şey  beslenme planıdır.Yani yediklerimiz  dikkat etmemiz gerekmektedir.Kan şekerini vücuda alımında asıl kaynaklar besinler olduğundan ,dikkatli beslenme diyabet tedavisinin en önemli basamaklarından bir tanesidir.

Nasıl sağlıklı besleniriz sorusuna cevap aramak için size önereceğimiz temel yiyecek kaynakları şunlardır ;


Karbonhidrat (tahıllar, un ve undan yapılmış yiyecekler, kuru baklagiller, patates, sebze ve meyveler, süt, yoğurt)
Protein (et, yumurta, peynir, süt, yoğurt )
Yağ (yağ ve et, yumurta, peynir, süt, yoğurt gibi yağ içeren yiyecekler)
Vitamin ve Mineral (sebze ve meyveler başta olmak üzere tüm yiyecekler)
Posa (sebze, meyve, kuru baklagiller ve tam taneli tahıllar)
Her türlü besin tüketiniz ,her besinin farklı besin değerleri olmaktadır. bu nedenle değişik besin kaynaklarından etkili ve diyabet tedavisine uygun besinlerle beslenmek çok önemlidir.


Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.