Beyin Tümörü Belirtileri ve Beyin Tümöründen Korunma Yolları Nelerdir?

İnsanların vücudunda bulunan tümörlerin %80-90’ı beyin içinde gelişmektedir. Bunun yanında tümörlerin %10’u da sinir sistemi dokularından oluşmaktadır. Beyin tümörlerine her yaş döneminde rastlanmaktadır. Ancak özellikle orta yaş dönemlerinde kanser hastalarının pek çoğunda kanserin yayılması sonucunda görülmektedir.

Genellikle beyin tümörlerinin pek çoğu beyne sıçrama sonrasında görülmektedir. Genellikle mide bulantısı ve buna bağlı olarak gelişen kusma sonrasında beyin tümörünün varlığından endişe edilmektedir. Hemen hemen her hastalıkta olduğu gibi beyin tümöründe de önemli olan erkenden teşhisin konmasıdır. Erken teşhisin hayat kurtardığı söylenebilir. Bunun yanında erken teşhis sayesinde yaşam konforu da etkilenmektedir. Beyinde bulunan tümörün nereye yerleştiği de son derece önemlidir.

 Beyin tümörlerinin tam olarak neden kaynaklandığı bilinmemektedir. Çevre kirliliği gibi pek çok faktör beyin tümörü olasılığını artırmaktadır. Genellikle söz konusu hastalığın erken teşhis edilmesi ve vakit geçirmeden doktora danışılması son derece önemlidir. Kalıtımın da beyin tümöründe son derece etkili olduğu söylenebilir.

Beyin tümörünün başlıca belirtileri arasında görmede bozukluk, baş ağrısı, sık sık yaşanan bayılmalar, kafatasında ortaya çıkan şişlik, işitme ve göre duyusunda ortaya çıkan kayıplar bulunmaktadır. Aynı zamanda tümörün ne büyüklükte olduğu da önemlidir. Genellikle küçük olan ve erken zamanda teşhis edilen tümörler son derece iyi sonuç vermektedir.

 Eğer tümör büyükse tedavi hem daha tehlikeli hem de daha zor olacaktır.
Beyin tümörü konusunda pek çok kişi baş ağrısının ciddi bir belirti olduğunu söylese de aslında kusma ve baş ağrısı genellikle ilerleyen tümörlerde görülmektedir. Beynin içinde gelişen tümör belirli bir büyüklüğe gelmeden önce baş ağrısına neden olmadığı bilinmektedir. Büyüme hızı son derece yüksek olan tümörler daha fazla baş ağrısına neden olmaktadır.

Beyin tümörünün pek çok tedavi şekli bulunmaktadır. Öncelikli olarak cerrahi yöntemle tedavi edilebilir. Bu durumda hızlı ve etkili bir şekilde tümörün vücuttan alınması ve yok edilmesi söz konusudur. Bunun yanında radyoterapi de son derece etkilidir. Habis olan beyin tümörlerinde cerrahi işlemi sonrasında uygulanan radyoterapi ek tedavi yöntemidir. Aynı zamanda kemoterapi de uygulanır.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.