Hipertiriodizm Nedir ? belirtileri ve tedavisi

Zehirli guatr olarak da bilinen hipertiriodizm hastalığı triod bezinin fazla bir şekilde hormon salgılaması sonucu oluşur. Genellikle gençlerde yaygınlık gösteren bu hastalık aşırı iyot tüketimi ve triod bezinin büyümesi sonucu meydana gelen bir hastalıktır.
Çarpıntı ve sinir şekilde belirti gösteren bu hastalığa maruz kalan insanların çok efor kaybedemezler. Çünkü yorgunluk ve halsizlik oranının çok olduğu bu hastalık türü insanları çabuk yorulmaya itmektedir. Graves hastalığının sonucunda ortaya çıkan bu hastalık farklı şekillerde kendisini göstermektedir.

Hipertiriodizm hastalığına sahip olan kişilerde fazla oranda kilo kaybı görülmektedir. Çok iştahlı olan bu insanlar yedikleri oranda kilo almamaya başlarlar. Vücut ısıları çok yüksek olduğu için sıcağa karşı bir tahammülsüzlük meydana gelmektedir. O yüzden genellikle sıcak ortamlardan uzak duran hipertiriodizm hastaları diğer insanlara nispeten daha fazla terlerler.
Ayrıca hipertiriodizm hastalarında fark edilir şekilde saç dökülmeleri görülmektedir. Saç tellerinin cansız ve ince olduğu bu hastalarda saç yağlanması da oluşmaktadır. Tırnaklar uzun süre içerisinde uzadığı gibi kolaylıkla kırılmaktadır.

Kadın olan hastalarda adet düzensizliği görülür. Bu konuda doktorlardan yardım alan kadınların üreme ve çoğalma konusunda sorun yaşadıkları da tespit edilmiştir. Çift görme rahatsızlığının meydana geldiği bu hastalıkta görme bozuklukları görülmektedir. Aynı zamanda bağırsak hareketlerinde bir hızlanma görülen hastaların metabolizmaları da hızlı çalışır.

Bu hastalık türünü bazı insanlar kolaylıkla atlatabilir. Ancak genellikle zor bir şekilde gelişen bu hastalık insanların yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir. Çünkü bazı hastalarda sık şekilde bulantı, kusma, ishal gibi durumlar meydana gelmektedir.

Tedavi yöntemi çeşitli olan hipertiriodizm hastalığının birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır. İlaç kullanarak sonlandırılmaya çalışılan bu hastalık uzun süreler boyunca devam edebilmektedir. O yüzden son zamanlarda geliştirilen tedavi yöntemlerini kullanarak bu hastalığı kısa süre içerisinde atlatabilirsiniz. Kısa süre sonucunda iyi sonuçlar veren radyo iyot tedavisi bu konuda büyük yarar sağlamaktadır. Bu tedavi yöntemini tercih ederek ilaç kullanımının yan etkilerinden de uzaklaşabilirsiniz. Ayrıca iyi doktorlar tarafından yapılan ameliyatlar sonucunda bu hastalıktan tamamen kurtulabilirsiniz. Bu yöntemde triod bezinin bir kısmı ya da tamamı alınmaktadır.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.