Kadınlar Gebelik Döneminde Nasıl Beslenmeli?

Gebelik döneminde beslenme son derece önemlidir. Genellikle pek çok kişi kadınların iki kişilik yemek yemesi gerektiğini düşünmektedir. Gebelikte hem fazla beslenme hem de yetersiz beslenme sorun haline gelebilmektedir. Bu nedenle anne ve bebek sağlığının ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekmektedir. Bunun yanında gebelikte beslenme değerlendirilirken yetersiz ve dengesiz beslenmemeye dikkat etmek gerekecektir. Kansızlık, gebelik toksemisi, ödem, diş çürükleri, kansızlık, annenin kilosunun azalması gibi pek çok şey yetersiz beslenme sonucunda ortaya çıkmaktadır.

Gebelik döneminde beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli şey hem gebelik hem de emzirme dönemi için farklı listeler kullanmak olacaktır. Özellikle protein kadınların ihtiyacı olan en önemli şeydir. Bebeğinizin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişimini tamamlaması için protein almak şarttır. Proteinlerin vücudunuzun temel yapı taşları olduğu söylenebilir. Genellikle gebelik döneminde beslenme değerlendirildiğinde son altı ayın son derece önemli olduğu ve bu dönemde mutlaka protein kullanılması gerektiği söylenebilir. Genellikle 60-70 gram civarında proteine ihtiyaç duyulmaktadır.

Süt, yoğurt ve ayran protein bakımından zengin olan besinler arasında bulunmaktadır. Bunun yanında gebelik döneminde beslenme yumurtayı da değerlendirmek gerekmektedir. Yağsız et, balık eti, beyaz peynir ve çökelek, fındık ve fıstık, nohut, mercimek, kuru fasulye, bulgur ve pirinç gibi pek çok farklı gıda dengeli oranlarda tüketilmektedir. 

Gebelik döneminde beslenme değerlendirilirken aynı zamanda kalsiyum ihtiyacı konusunda da duyarlı olmak gerekmektedir. Gebelikte vücudun kalsiyuma ihtiyacı artmaktadır. Aynı zamanda diş oluşumu ve kemik oluşumu için de gereklidir. Anne kemiklerinin sağlığına kavuşması ve anne sütünün oluşması kalsiyum alınmasına bağlıdır.

 Gebe kadınlar günlük ek 500 mg kalsiyumu muhakkak almalıdır. Kalsiyum yönünden zengin olan besinler de süt, yoğurt, ıspanak, beyaz peynir ve kaşar peyniri, yumurta sarısı, çökelek, ay çekirdeği, fındık, badem gibi kuru yemişler, kuru fasulye, barbunya ve nohut gibi kuru baklagiller, dut, portakal, hurma, mandalina, kivi gibi meyvelerdir. Kuru incir, kuru üzüm, kuru kayısı gibi kuru meyveler, roka, tere, pancar yaprağı, nane, marul gibi sebzeler de kalsiyum bakımından zengindir. 

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.