Sinüzit Evde Nasıl Geçer?

Sinüzit burnun ve göz çevresinde bulunan boşlukların yani sinüslerin içinde bulunan mukozanın iltihaplanmasıdır. İnsanların irili ufaklı 10 ya da 20 civarında sinüsü bulunmaktadır. Tüm sinüslerin tek tek ya da gruplar halinde buruna yönelik drenaj kanalları bulunmaktadır. Burun mukozası bu kanallardan geçmektedir. Sinüs içini örten burun mukozası bir odanın badanası gibidir. Genellikle sağlıklı olan bir kişide söz konusu mukoza gözyaşı ve tükürük gibi saydam bir sıvı üretmektedir. Böylelikle solunum yolu da nemli bulunacaktır.


Sinüzitin evde tedavisinde buhar tedavisi öncelikli gelmektedir. Burun damlaları da çok sık kullanılmaktadır. Aynı zamanda burun temizliği yapmak da evde uygulanan tedaviler arasındadır. Burnun açık tutulmasına özen göstermek son derece önemlidir.

Genellikle sinüzit viral üst solunum yolları enfeksiyonu olarak bilinen nezleyi takip eder. Sinüz mukozası ve burunda şişlik ile kendini gösterir. Söz konusu şişlik sinüslerden buruna salgının akmasını engellemektedir. Böylelikle sinüs içinde salgılar gömülerek sinüzite neden olmaktadır. 

Sekonder bakteri enfeksiyonu adı verilen sinüzit aynı zamanda burun polipleri, geniz etleri, septal deviasyon, konka hipertrofileri gibi burnun atomik bozuklukları sayesinde de ortaya çıkabilir. Kalıtsal mukoza hastalıklarının da sinüzite neden olduğu bilinmektedir. 
Sinüzit belirtileri değerlendirildiğinde genellikle baş ağrısı gösterilse de bu her zaman doğru değildir. 

 Pek çok sinüzit hastasında baş ağrısı belirtisi görülmemektedir. Genellikle nezle bir haftadan daha uzun sürüyorsa sinüzit olduğundan şüphelenilmektedir. Uzayan üst solunum hastalıkları akut sinüzit olarak nitelendirilmektedir. Erişkin olan kişilerde burnun tıkanık olması, genizde akıntı olması, sarı- yeşil burun akıntısı, öksürük, dişlerde, gözlerde ve yüzde ağrı gibi belirtiler sinüzit belirtileri olarak sıralanabilir.
Söz konusu hastalığın ilaçla tedavisinde antibiyotik kullanımı şarttır. Antibiyotiğin 10 gün boyunca kullanılması gerekmektedir. Hastalığın tedavisi üç ya da dört haftaya kadar uzayabilmektedir. 

Çocuklarda genellikle inatçı olan öksürük ve geniz akıntısı, kusma gibi belirtiler çok sık görülen belirtilerdir. Ateş, yorgunluk, ağız kokusu, koku alma duyusunun azalması, kırıklık, ses kısıklığı ve boğaz ağrısı gibi belirtiler söz konusu hastalığın özelliklerde çocuklarda olan belirtileridir.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.