kan şekerinizi artıran besinler

Diyabet günümüzde çok yaygın olarak görülen bir hastalıktır.Diyabetin esas sorun teşkil ettiği dönem kronik olarak devam ettiği dönemdir,bunun nedeni diyabet uzun vadede böbrek yetmezliği, damar hastalıkları ve kalp krizi gibi ciddi ve tehlikeli durumlara neden olabilmesidir.

Diyabetten korunmak için alınması gereken basit ve önemli tedbirleri vardır.özellikle basit karbonhidrat içeren ekmek gibi un mamulleri ,vücutta sindirilerek hızlıca bir şekilde şekere dönüşmektedir buda kan şekerini yani kan glikoz seviyesini yükseltmektedir.

Yediklerimize dikkat etmemiz gerekmektedir.Bu diyabet hastaları için sadece geçerli değildir. çünkü bazı besinler insülinin etkinliğini azaltıp ileri dönemlerde diyabet hastalığına neden olmaktadır.bundan dolayı yediklerimize dikkat etmemiz herkes için önem arz etmektedir.Aşağıdaki besinlerden uzak durmanızı öneririz.

Beyaz pirinç

Özellikle Tip 2 diyabet hastalarının çok dikkatli olması gereken bir besindir.Tip 2 diyabet hastalığınız varsa beyaz pirincin yerine kepekli pirinç yada bulgur tüketmeniz daha yararlı olacaktır sizler için.Amerika'da yapılan bir araştırma sonucu göre çok sık beyaz pirinç tüketen insanlarda tip 2 diyabetin gelişme olasılığı artığıdır.Ayrıca önemli bir sonuç ise  tüketilen bu beyaz pirinçlerin yerine kepekli princi tercih edenlerde bu risk artmamaktadır aksine yüzde 16 oranında diyabet tip 2 riski azalmaktadır.Kepekli pirinç sağlık için oldukça faydalıdır içermiş olduğu fazla liflerle daha tok tutup ve kan şekerini dengelemektedir.

Beyaz ekmek

Ülke insanı olarak çok fazla ekmek tüketen bir toplumuz hemen hemen her yemekte ekmek bulundurmaktayız  ancak  beyaz ekmeğin diyabet riskini oldukça arttırdığını bilinen pek çok insan olmasa gerek ülkemizde. neden beyaz un daha riskli olduğunu merak edenler için ,beyaz un sindirilmesi ve kana karışması daha kolay ve hızlı olduğu için kan şekerini hızlıca yükseltmektedir.

Yapılan birçok araştırmada görüldüğü gibi rafine ürünlerin yerine alınan tam tahıl ürünlerde diyabet riski daha az olduğu yönündedir.

Şekerli ve Gazlı içecekler

Diyabet yanlızca katı yiyecekler riski artan bir hastalık değildir.Diyabet riskini artıran bir diğer önemli faktör ise şekerli ve gazlı içecekler ,çok sık tüketilen ve çocuklar arasında da oldukça yaygın bir tüketimi olan gazlı içecekler diyabet için oldukça zararlı olmaktadır.Yapılan araştırmada  günde 2 bardaktan fazla şekerli ve gazlı içecek tüketen insanların diyabete yakalanma riskleri daha az tüketenlere göre yüzde 26 oranında artmaktadır.İlla gazlı içecekleri tüketmeniz gerekmemektedir.onun yerine  maden suyu,yeşil çay ve ayran gibi içecekler tüketmekte fayda vardır.

Kırmızı et ürünleri

Çok sık kırmızı et tüketmek başta kalp damar hastalıkları olmak üzere ciddi zararlar içermektedir.Ancak yapılan bir araştırmada kırmızı etin içermiş olduğu yağlardan dolayı diyabet gelişimine neden olabileceği yönündedir.Ayrıca sindirimi zor olan bu yağların damar duvarlarında birikip damar sertliklerine veya tıkanıklıklarına neden olabilmektedir.Ayrıca kırmızı etten üretilen sosis,salam,sucuk gibi ürünlerde diyabet riski 2 kat artmaktadır.Çok sık kırmızı et tüketmenin yerine tavuk,balık veya fındık gibi sağlıga oldukça yararlı olan besinlerin tüketilmesi gerekmektedir.

Fast food

Günümüz ciddi bir sağlık problemleri haline gelen obezite ve diyabetin en önemli sebeplerinden bir tanesi  fast food yemeklerden olmaktadır. Özellikle avrupa ve amerika'da  günlük hayatın bir parçası haline gelmiş fast food yemekleri  bu ülkelerde diyabet hastalıklarını oldukça artırmıştır.Fast food yemeklerinin içermiş olduğu fazla miktardaki yağ ve tuzlar sadece diyabete neden olmamaklar beraber kalp hastlalıkları ve yüksek tansiyonada neden olmaktadır.

Kanada'da yapılan bir araştırma fast food yiyeceklerin kan şekerini ne kadar hızlı yükseltigini göstermek açısından önemlidir.Yapılan bu araştırmada diyabet hastası olmayan insanların fast food yiyeceklerini tükettikten sonraki kan şeker oranları yüzde 32 oranında artmaktadır.Bunu diyabet sorunu yaşayan bir insan'la karşılaştırıldığında ,diyabet hastası, bu durumda ciddi riskler altına girebileceğini göstermektedir.Ayrıca hazır ürünler içermiş oldukları yüksek tuz ve yağ oranlarınla kalp ve damar hastalıklarına yakalanma oranını oldukça artırmaktadırlar.

Tam yağlı süt

Birçoğumuz pek dikkat etmediği tam yağlı sütler insülin direncini azaltmaktadır. Tam yağlı sütlerin veya tam yağlı süt ürünlerinin yerine yarım yağlı veya daha az yağlı ürünleri seçmemiz sağlımız açısından gereklidir.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.