Kalbimizi yaşlandırmayalım
Kalbimiz vücut fonksiyonları arasında en önemli organdır,çünkü tüm organlar ona bağlı bir şekilde çalışmaktadır.Yaşam biçimimiz ve yemek alışkanlığımız kalp sağlımızı dolaylı yönden etkileyebilmektedir.Özellikle yağlı ve tuzlu yiyecekler kalp damar hastalıklarının görülme oranını artırmaktadır buda erken yaşta birçok ölüme ve kalp hastalarının oluşmasına neden olabilmektedir.Sağlıklı bir kalp için yağlı ve bol tuzlu yiyeceklerden uzak durmak gerekmektedir.Yağların zamanla damar duvarlarında birikeren ciddi damar sertliklerine ve damar tıkanıklıklarını yol açtığı bilinmektedir.Aşırı tuz kullanımı kan basıncını yükseltmektedir.Yükselen bu kan basınçı damar duvarına etki edip onun zedelenmesine ve pıhtı oluşuma denk bazı sorunlara yol açabilmektedir.
Bazı yaşam alışkanlıkları damar hastalıkları riskini de oldukça artırmaktadır, bunların başında sigara gelmektedir.Sigaranın zehirli dumanıyla beraber damarlarda biriken maddeler damar duvarlarına yapışarak damar sertliği ve damar tıkanıklığı yapmaktadır.Bu ilerleyen zamanlarda kalp krizine ve emboli gibi pıhtılaşma bozukluklarına yol açmaktadır.Sağlıklı bir kalp için sigara gibi kötü alışkanlıklardan kesinlikle uzak durulması şarttır.
Kalp sağlıgı için potasyum önemlidir
Potasyum vücudumuzdaki önemli fonksiyonların devamı için önemli bir minareldir.Düzenli olarak alınması birçok sorunu önlemesi açısından gereklidir.Ancak bazı durumlarda kalp hastalarının kullandığı idrar söktürücü ilaçlar potasyum kaybına neden olabilmektedir.Bu durumlarda potasyum seviyesi kontrol edilip gerekli tedavi yapılmalıdır.Potasyum takviyesi için bazı besinlerin alınması oldukça faydalıdır.Özellikle potasyum yönünden zengin olan bu besinler potasyum eksikliği olanlar için önemli bir kaynaktır.Muz,portakal,kuru erik,kayısı,kavun,brokoli potasyum yönünden zengin besinlerdir.
Kolesterolü düşürmek ve kalp sağlığını korumak için yapılması gerekenler:
• Yemekler bitkisel yağlarla hazırlanması gerekmektedir.
• Yumurta haftada 2 kez haşlama olarak tüketilmeli.
• Haftada 2 kez kırmızı et, diğer günler tavuk ve balık yenmelidir. Balık iyi kolesterolü yükseltir, trigliseriti düşürür.
• Meyve ve sebze bol bol tüketilmeli.
• Sarımsak bol miktarda potasyum, fosfor, selenyum, A ve C vitaminleri ile 75 farklı madde içermekle birlikte kan damarlarını genişletir ve kanın pıhtılaşmasını önler. Bu nedenle sarımsak sık sık tüketilmeli.
• Kuru baklagiller bol bol tüketilmeli.
• Yer fıstığı, ceviz, badem, fındık, fıstık, ay çekirdeği, kabak çekirdeği gibi kuru yemişlerin çok faydalı olduğu unutulmamalıdır. Örneğin cevizin içerisinde balıktaki gibi Omega 3 yağ asitleri vardır. Ancak kilo problemi olan bireyler kuru yemişleri aşırı tüketmemeli.
• Beyaz ekmek yerine kepekli, çavdar, tam tahıllı veya tam buğday ekmekleri tercih edilmelidir.
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler