Gebelikte 10. Hafta

Gebelik dönemin birçok riskinin atlatıldığı bu dönemde artık embriyonun gelişimini tamamladığı söylenebilir. Bu dönemde artık embriyo fetüs adını almıştır. Fetüs organların tamamen kendini gösterdiği ama gelişmeye ihtiyaç duyduğu bir dönemdir. Bu dönemden sonra gelişim yine hızlı olacak, belirginleşen organlar bu kez daha fazla işlevsel hale gelecek, gelişimlerini tamamlama evresine geçecektir. Gebelikte 10. haftanın bir tamamlama aşaması olması nedeniyle oldukça önemli bir aşama olduğu söylenebilir.

Gebelikte 10. hafta bebeğin insan görünümünü sağladığı bir aşamadır. Bu aşamada bebeğin tüm besinleri plasenta aracılığı ile alabildiği görülmektedir. Bu dönemde ilk kez beyin dalgalarının üretilmeye başladığı gözlemlenecektir. Bu dönemde iç kulağın da gelişmeye başladığı görülecektir. Ayrıca gözlerin kapalı olduğu bu dönemde dudakların da geliştiği gözlemlenmektedir. Bu dönemde özellikle kalbin büyük oranda gelişimini tamamladığı gözlemlenmektedir. Diz ve ayakların da belirginleşeceği bu dönem kasların da kuvvet sağladığı bir dönemdir.

Gebelikte 10. hafta ayak parmaklarının ve ayak tırnaklarının belirginleşmeye başladığı ortaya çıkacaktır. Bu dönemde cinsel organların da gelişmeye başladığı söylenebilir. Erkeklerde penisin, kız bebeklerde ise klitorisin giderek daha çok geliştiği gözlemlenecektir. Bunun yanında erkek bebeklerin erkeklik hormonu üretmeye başlamaları yine gebelikte 10. hafta içinde olmaktadır. Bu dönemde eklemler ve kasların oluşumu tamamlanmış olacaktır. Bu dönemde bebeğin hareketliliği de giderek artmaya başlayacaktır. 

Bu dönemdeki hareketler de anne tarafından net olarak hissedilemeyecektir. Dolayısı ile anne adayının bebekteki hareketleri hissedebilmesi için biraz daha zamana ihtiyacı olacaktır.
Gebelikte 10. hafta bebeğin ağırlığının 5 gram olduğu ve bunun yanında boyunun 3-4 cm arasında değiştiği söylenebilir. Aynı zamanda bu dönemde anne adayında da farklılıklar olacaktır.

Bu dönemde de anne adayının bir bebek sahibi olacağı dışarıdan bakıldığında fark edilemese de duygu durumunda oldukça farklı gelişmeler olacaktır. Bu durum annenin kendini bazen çok mutlu bazen de çok mutsuz ve depresyonda hissetmesine neden olacaktır. Bu dönemde anne adayı beslenmesine de özellikle ilgi göstermek zorundadır. Demir, vitamin, kalsiyum, folik asit desteğinin yanında dişler için flor almaları gerekmektedir. Flor diş etlerine iyi gelecektir. 

Gebelikte 10. hafta anne adayının göğüslerinin de giderek büyümeye başladığı bir dönemdir. Anne adayı sutyen alırken büyük sutyen tercih etmelidir. Ayrıca destekli sutyen kullanmalıdır. Fazla sayıda sutyen almak yanlış olacaktır. Çünkü anne adayının göğüsleri ilerde daha da büyüyecektir. Bu dönemde anne adayının giderek daha fazla kilo almaya başladığı da gözlemlenecektir. Vücutta bulunan kan miktarı da her geçen gün daha da artacaktır. Gebelikte 10. hafta anne adayının toplardamarlarında koyulaşmaların olduğu bir dönemdir. Bu dönemde birçok anne adayının mide bulantıları ve buna bağlı olarak gelişen kusması da azalacaktır. Gebelikte 10. hafta bebeğin oldukça olgunlaştığı ve sizin hamileliğinizin yavaş yavaş fark edilmeye başlandığı bir dönemdir.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.