Gebelikte 9. Hafta

Gebelik döneminin 9. haftasında bebeğin parmak uçlarının, el ve ayaklarının daha çok belirginleşmeye başladığını fark edeceksiniz. Bu haftada bebeğin boynunun oluştuğunu fark edeceksiniz. Aynı zamanda bebeğinizin kafasının oluşumunu göreceksiniz. Bebeğin hareketlerinin gözlemlenebildiği bu dönemde siz bu hareketleri fark etmeyebilirsiniz. Bu hareketleri hissedebilmeniz için birkaç haftaya ihtiyacınız olacak.

Gebelikte 9. hafta embriyonun kuyruğunun giderek kaybolduğu görülecektir. Bu dönemin en önemli özelliklerinden biri kıkırdak ve kemik dokularının oluşmaya başlaması olacaktır. Bu dönemde yutak belirginleşecek, beyin hala vücudun en büyük organı olarak görülecektir. Bunun yanında kulakta da değişimler gözlemlenmektedir. Ağız boşluğunun oluşumunu fark edebilirsiniz. Gebelikte 9. hafta gözde retinanın belli olduğu bir dönemdir. Bu dönemde burun deliklerinin ve göz kapaklarının fark edildiğini gözlemleyeceksiniz. 

Gebelikte 9. hafta ayrıca yemek borusunun da uzadığı, kalpte kanın pompalanmaya başladığı görülecektir. Bu dönemde bebek ilk kez idrar üretmeye başlayacaktır. Aynı zamanda bebeğin koku duymasını sağlayacak sinirler de gebelikte 9. haftada oluşmaya başlayacaktır. Bu dönemde bebeğin yemek borusunun uzadığı, ince bağırsakların da aynı şekilde uzamaya başladığını fark edebilirsiniz. Aynı zamanda dış genital organların da bu dönemde oluşmaya başladığını gözlemleyeceksiniz. Bu dönemde kızın cinsiyetinin ne olduğunu hala merak etseniz de tam bir yanıt alma olasılığınız söz konusu olmayacaktır. 

Gebelikte 9. hafta ellerin ve dirseklerin belirginleştiğini fark edeceksiniz. Bunun yanında bacaklarınızda sinir iletiminin başlaması da bu dönemin başka bir özelliğidir. Bebeğin bu dönemde bir erik büyüklüğünde olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Bu dönem bebeğinizin hareketliliğinin oldukça arttığı bir dönemdir.

Gebelikte 9. hafta bebeğin ağırlığının 3 gram olduğu söylenebilir. Aynı zamanda başı ile popo arasındaki uzunluğun da 18 mm’ye yaklaştığı belirtilmektedir. 
Bu haftada artık anne adayının ikinci adet döneminin geciktiği görülecektir. Bu dönemde rahmin hızla büyümesi söz konusudur. Gebeliğin dışarıdan bakıldığında fark edilmeyeceği bu dönemde anne adayı oldukça gergin olacaktır.

Bu dönemde anne sık sık ağlayabilir. Çeşitli sıkıntılar yaşayabilir, gergin ve duygusal ruh hali onu belirli oranlarda depresyona itebilir. Bu dönemde göğüslerin daha da belirginleştiği görülecektir. Aynı zamanda belirgin bir dolgunluk gözlemlenecektir. Pek çok anne adayı destekli sutyen giymek durumunda kalmaktadır. Bu dönemde anne adaylarının reflü yaşaması söz konusu olabilmektedir. 

Aynı zamanda günlük kalori gereksinimi de ciddi oranda arttığından annenin yapması gereken şey daha fazla yemek yemek olacaktır. Dolayısıyla gebelikte 9. hafta anne adayının daha çok kilo almaya başladığı bir aşama olacaktır. 
Gebelikte 9. hafta anne adayının yeterli besin desteğini alması gereken, süt ürünlerini bol bol tüketmesi gereken bir dönemdir. Folik asit, multivitamin, demir gibi pek çok undur değerlendirilmeli, doktorla sık sık görüşmeler sağlanmalıdır. Gebelikte 9. haftanın sağlıklı atlatılması bebeğin gelişimi açısından oldukça önemlidir.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.