Gebelikte 11. Hafta

Gebelikte 11. haftaya girilmesi ile karnınızdaki minik hücre yavaş yavaş hücre olmaktan çıkıp insana dönüşmeye başlıyor. Bu değişim anne adaylarında da değişikliklere sebep olacak. Bebeğiniz boyutları itibari ile hala kendisini belli etmese de çok yakında insanlar tarafından fark edilebilir olacak. 

Peki, bu hafta boyunca annede ve bebekte ne gibi değişimler olacak?

Öncelikle bebeğinizin yüz şekli artık daha belirgin olacak. Kulaklarında ve burnunda delikler açılacak. Daha önceleri birbirine yapışık olan parmakları normal el görünümüne ulaşacak. Gebelikte 11. hafta itibari ile artık onun minik bir vücudu ama buna nazaran çok daha büyük bir kafatası var. Bunun sebebi beyindeki hücrelerin hızlı gelişimi. Merak etmeyin ilerleyen haftalarda bu durum normalleşecektir. 

Gebelikte 11. haftadan sonra bebeğinizin cinsiyetine göre fiziksel olarak gelişimleri de baş gösterecek. 11. haftadan itibaren bebeğinizin büyümesi artan bir ivme ile devam edecek. Bu yüzden ebatları gitgide büyüyecek ve artık onu ultrasonda çok daha net fark edebileceksiniz. Saç ve tırnaklar da 11. hafta ile birlikte bebeğinizde gözlemlenecek olan değişimlerden.
Bebek hızlı bir şekilde büyümeye devam ederken anne adayındaki şikayetler de gebelikte 11. hafta itibari ile gitgide artacak. 

Özellikle bel ve sırt bölgesinde ağrı şikayetleri olabilir. Ayaklarda kramp ve kasılmalar başlayabilir. Hormon değerlerinin değişmesi ile psikolojik yan etkiler gözlemlenebilir. Vücutta meydana gelen değişimlerden dolayı baş ağrıları da anne adaylarını sıkıntıya sokabilecek etkenlerden. 

Anne adaylarının bebeğin gelişimi ile vücutta meydana gelen olumsuz etkilerden kendilerini uzak tutabilmeleri için yaşamlarına imtina göstermeli gerekiyor. Gebelikte 11. haftadan itibaren yedikleri, içtikleri, giydikleri, hareketleri ve yaptıklarına ekstra önem vermeliler. Özellikle beslenmeleri çok önemli. Besin değerleri yüksek yiyecekler tercih edilmeli. Kramplardan şikayetçi olan bayanlar potasyumlu gıdalara ağırlık verebilirler. Bu onları büyük ölçüde rahatlatacak.

Hamileler için olmazsa olmazlardan biri ise elbette ki spor yapmak. Özellikle vücut kaslarına esneklik verecek olan sporlardan tercih edilmesi durumunda gebelikte 11. hafta ile birlikte anne adaylarını iyiden iyiye zorlayan yan etkiler büyük ölçüde azalacak. Spor yapmanın bir diğer avantajı ise doğumu kolaylaştırıyor olması. Bunun yanında kilo alımını da kontrol altında tutmuş olursunuz. 

Sadece gebelikte 11. hafta için değil bütün bir hamilelik dönemi, hatta bütün hayatınız için vazgeçmeniz gereken bir unsur var ki o da sigara. Anne olmak büyük sorumluluklar getirir. Özellikle karnınızdaki bebeğinizin sizin yüzünüzden bir zarar görmesini istemezsiniz. Bu yüzden sigara ve alkolden kesinlikle uzak durmalısınız. 

Gebelikte 11. hafta ile birlikte sıkıntıları minimuma indirmek için düzenli bir spor programı yapmalı, bunun yanında normal zamanlardaki kalori ihtiyacınızın ortalama 300 kalori üzerinde olacak şekilde artırarak bu biçimde bir beslenme alışkanlığı edinmelisiniz. Ve artık iki kişilik yaşadığınızı unutmadan hareketlerinize dikkat etmelisiniz. 

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.