Gebelikte 12. Hafta

Artık hamileliğinizin 3. ayını geride bırakmaya hazırlanıyorsunuz. Bebeğiniz gelişimini her an sürdürmeye devam ediyor. Gebelikte 12. haftada bebeğiniz için birçok gelişme söz konusu. Bunların başında refleks oluşumları geliyor. O, sizin yaptığınız hareketleri hissediyor ve bunlara tepki veriyor. Siz bunu hissetmeyebilirsiniz ancak bu tepkiler ilerleyen aylarda daha hissedilebilir olacak.

Gebelikte 12. hafta ile birlikte bebeğiniz parmaklarını oynatmaya başlıyor. Sadece parmakları değil göz kapakları da hareket edebiliyor. Çünkü bebeğinizin sinir hücreleri hızla gelişmekte. Bebeğinizin karnında da hareketlenmeler başladı. Artık bağırsakları oluştu ve yakında çalışmaya başlayacak. Böbrekleri de büyüdü ve artık çalışmaya başlıyor. İdrar üretme işlemi gerçekleşmeye hazır. 

Anne ve bebeği birbirine bağlayan göbek bağı gebelikte 12. hafta ile tamamen oluşmuş durumda. Ancak ilerleyen aylarda bebeğin büyümesi ile birlikte göbek bağı da büyüyecek. Bebeğinizin kalbi de bu süreçte hızla atıyor. Hatta kalbi o kadar hızlı atıyor ki normal bir insanın kalp atışından bir kat daha hızlı. Kemik iliğinde de kan hücrelerinin üretimi başlamış durumda. 

Bebek vücudunda bu kadar köklü değişimler meydana gelirken elbette bunun bir de anneye olan getirisi mevcut. Gebelikte 12. hafta süresince anne adayında progesteron hormonu salgısı çok yüksek seviyede oluyor. Anneden bebeğe kan akışı olduğu için kan damarlarında genişleme söz konusu olduğundan annenin metabolizması bu durumdan olumsuz etkilenebiliyor. 

Gebelikte 12. haftasını yaşamakta olan bayanların en çok yakındıkları dert genel olarak baş dönmesi oluyor. Hormonlarınızda meydana gelen değişimden ve bebeğe kan gönderildiğinden dolayı beyne kan akışını azalması sebebi ile kan şekerinde düşüş meydana geliyor. Kan şekeri düşüşü vücutta halsizliğe sebep olabildiğinden sıkıntıları en aza indirmek için beslenmenizi daha az ve sık olacak şekilde değiştirmelisiniz. 

Gebelikte 12. haftanın en büyük getirisi annenin artık hamileliğini belli ediyor olması. İnsanlar sizinle karşılaştıklarında kilo aldığınızı söyleyebilirler. Onlara artık müjdeyi verebilirsiniz. İlk haftalarda beyninizi kemiren olumsuz düşüncelerden de artık uzaklaşabilirsiniz. Çünkü 12. haftadan itibaren düşük riski oldukça minimuma indirgenmiş oluyor. Yine de hareketlerde dikkatli olmaya devam edilmeli. 

Bu süreci en iyi şekilde geçirebilmek, hem bebeğiniz için uygun olacak hem de sizde meydana gelen olumsuz değişimleri en aza indirgemek için beslenmenize özen göstermelisiniz. Gebelikte 12. hafta ile birlikte artık bebeğiniz daha da büyük ve iki kişilik beslenme alışkanlığını özümsemek durumundasınız. 

Beslenmenizde en çok yer vermeniz gereken besinler protein ağırlıklı olanlar. Gebelikte 12. hafta ile birlikte karnınızda büyümekte olan bebeğinizin proteine ihtiyacı oldukça fazla. Bunun dışında diğer besinlerden de düzenli olarak belirli ölçülerde tüketmelisiniz. Tek bir besine yüklenmek sizin için fayda sağlamayacaktır. Vitamin alımlarınızı da kontrol altında tutmalısınız. Bunun için doktorunuz gözetiminde takviye ilaç kullanmanız gerekebilir. 

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.