Gebelikte 13. Hafta

Gebelikte 13. hafta ile birlikte artık şeftali büyüklüğünde bir bebeğiniz var. Ağırlığı yaklaşık 30 grama ulaştı. Boyu da 8 cm civarında. Karnınızın bu kadar büyük olması bebeğinizin o boyutlarda olmasını düşünmenize sebep olmasın. Gelişimi için gerekli birçok şey de karnınızda yer kaplıyor. 

Bebeğinizin bacaklarında ve kollarındaki kemikler gebelikte 13. hafta ile birlikte oluşmaya başlıyor. Kemik oluşumunun başlaması ile uzunlukları da artıyor. Bu durum bebeğinizin boyunu da artıracak. Daha önceleri göbek kordonu içinde olan bağırsakları artık kendi karın boşluğunu doldurmaya başlıyor. Bağırsakları hareket halinde olabilir. Kemiklerin oluşmaya başlaması ile eklemleri de gelişiyor. Bu oluşumlarla birlikte bilinçsizce hareket edebilecek donanıma sahip.

Bebeğinizin teni hala normal bir ten görünümünde değil. Şeffaf bir görünüme sahip. Tene rengini ve bu görüntüsünü veren yağ dokusudur. Ancak gebelikte 13. haftada bebekte yağ dokusu henüz oluşmaya başlamamış oluyor. 24. aya kadar bebekte yağ dokusu da gelişim gösterecek ve bebeğinizin rengi ve ten görünümü de normal bir insana benzerlik gösterecek. 
Gebelikte 13. haftaya giren anne adaylarının şikâyetleri de başkalaşarak artmaya devam ediyor. Bu şikâyetlerden en belirgini mide problemleri oluyor. Mide de yanmaya ve zaman zaman ağrılara rastlanabilir. Hazımsızlık problemi buna yol açabiliyor. Bu durumu kabızlık takip ediyor. Bu rahatsızlıklardan uzak durmak için kesinlikle yağlı yiyeceklerden, kafeinli içeceklerden ve en önemlisi alkolden uzak durmalısınız. 

Anne adaylarını gebelikte 13. hafta boyunca rahatsız eden bir diğer problem ise yüksek hassasiyet. Diş etlerinde şişlikler meydana gelebilir. Fırçalama esnasında kanamalar söz konusu olabilir. Göğüslerde de hassasiyet söz konusu olabiliyor. Ağrılar da sizi rahatsız edebilir. Ancak tüm bu durumlar bir anne adayı için çok normaldir. Kendinizi rahat ettirecek şekilde giyinip rahatsızlığınızı en aza indirgemeye çalışın. 

Bir hamile için aşermek olmazsa olmazlardan. Gebelikte 13. hafta ile birlikte aşermelerinizde de artış görülebilir. Kendinize bu konuda asla haksızlık etmeyin ve canınızın çektiği şeyleri mümkün mertebe tüketin. Ancak abartmamakta fayda var. Abur cubur isteklerinizi kısa atıştırmalarla bastırmaya çalışabilirsiniz. 

Vücudunuzda damarların görünmeye başlamasından şikâyet edebilirsiniz. Gebelikte 13. hafta artık hamileliğinizin yarısına yakınını tamamlamış olduğunuz anlamına gelir. Bu damarlar ise bebeğinizin gerektiği kadar beslendiğinin habercisi oluyorlar. Estetik kaygılar duymanıza ise hiç gerek yok. Bebeğinizi kucağınıza aldıktan ve normal kilonuza yaklaştığınızda bu görüntülerden büyük ölçüde kurtulacaksınız. 

Gebelikte 13. hafta bebeğinizin en çok kemik ve eklemlerinde değişimin gözlemlendiği haftalardır. Bu yüzden sağlıklı kemik gelişimine sebep olacak besinlerden tüketmelisiniz. Bunların başında kalsiyum geliyor. Kalsiyum kemikleri yanında ilerleyen zamanlarda olacak diş gelişimi için de yatırım olacaktır. Bunun yanında demir içeren besinlere de ağırlık vermelisiniz. İyi beslenmelisiniz ki güçlü bir bebek dünyaya getirebilesiniz. 

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.