Gebelikte 14.Hafta

Gebelikte 14. haftaya gelmiş iseniz hamileliğiniz için uzunca bir yolu kat etmişsiniz demektir. Önceki hafta itibari ile göbek bağı oluştuğundan dolayı artık beslenme tamamen bu yolla sağlanıyor. Daha önceleri bebeğinizi besleyen kese tamamen kaybolmuş durumda. Bebeğinizle aranızdaki plasenta sizi birbirinize bağlıyor. Tüm besinler buradan geçiyor. 
Kemikleri gelişmeye başlamış olan bebeğiniz artık uzamaya başladı.

Çok kısa bir sürede ağırlığı 40 gramın üzerine çıktı bile. Gebelikte 14. haftada bebekte en büyük değişim yüz refleksleri. Gülümseyebilen, gözlerini kısıp açabilen, kaşları ile ifadesini dahi belli edebilecek bir durumda artık. Yüzünü de buruşturabiliyor. Ultrasonda daha net bir görünüme ulaşılabiliyor olsaydı bebeğinizin keyfinin nasıl olduğunu dahi görebilirdiniz. 
Bebeğiniz parmaklarını emmeye başladı bile. 

Gebelikte 14. hafta parmakların gelişme göstermiş olmasından dolayı ve reflekslerin kuvvetli olması ile bebekleri parmak emmeye itiyor. Bu durumu ultrasondan fark edebilmeniz mümkün. Diğer bir değişim ise saçlar. Kimi bebeklerde saç oluşumu zamansal farklılık gösterebilir. Ama 14. hafta bunun en sık gözlemlendiği zaman dilimlerinden. 

Bebeğinizin büyümesi ile birlikte sizin şikâyetlerinizde farklılaşıyor olmalı. İkinci üç ayın başlaması ile birlikte hassasiyet ve baş dönmesi gibi rahatsızlıklar genel olarak azalır. İlk üç aya kıyasla çok daha rahat bir dönem geçirirsiniz. Ayrıca hamileliğe de alışmış olmanın verdiği rahatlıkla birlikte gebelikte 14. haftada kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. 
Hassasiyet ve baş dönmesi gibi problemlerinizde azalma söz konusu olsa da sonuç olarak kilo alımınız arttı ve bu durum sizi farklı yönlerden etkiliyor olacak. Bel ve sırt ağrılarından yakınabilirsiniz. Gebelikte 14. haftada ortalama 3 kilo almış olabilirsiniz. Kendinizi iyi hissetmek için kaslarınızı güçlendirecek egzersizler yapmalısınız. Bu egzersizler eklem ağrılarınıza olumlu etki sağlayacaktır. 

Gebelikte 14. hafta ikinci altı aya dahil olması yönüyle rahat bir hafta olarak geçirilir. Çünkü hamileliğin ikinci üç ayı ne ilk zamanların acemiliği ve değişikliği ne de son ayların telaşı vardır. Bu yüzden hamileliğin en rahat dönemi olarak nitelendirirsek yanlış olmaz. 
Gebelikte 14. haftanın getirdiği rahatlık ile birlikte önceki haftalardaki yeme içme isteksizliği azalabilir. Bu durumun yerini aşırı iştahlı olmaya bırakması normaldir. Sağlıksız besinlere kaçılmadığı sürece biraz fazla yemek yemekte elbette zarar yok. Ancak öğünlerinizi düzenli almalısınız. Sağlıksız besinler ile mide rahatsızlıklarına yol açabilirsiniz. Bu yüzden kendinizi kontrol altında tutmanızda yarar var.

Açılan iştahla birlikte aşermeleriniz de devam edecek, bu hafta epey kilo alabilirsiniz. Gebelikte 14. hafta ile birlikte kilo almanız çok normal. Ancak aşırı kilo aldığınızda doğumunuz zora girebilir. Ancak ben çok kilo aldım diyerek asla diyet yapmak gibi bir hataya düşmeyin. Bebeğinizi kucağınıza aldıktan sonra diyet yapacağınız zamanlar da gelecek ama şimdi bunun asla sırası değil. Çünkü beslemek zorunda olduğunuz bir bebeğiniz var.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.