Gebelikte 15. Hafta

15. hafta itibari ile artık bebeğiniz 70 grama ulaşmış olmalı. Boyu da 10 santimetreyi çoktan geçti. Önceki haftalarda bebeğinizin kemikleri ve kasları oluşmuştu. Ancak ilk etapta oluşan kemiklerin niteliği normal bir kemik gibi olmaz. Daha yumuşak kıkırdak gibi bir yapıdadır. Ancak gebelikte 15. hafta ile birlikte oluşan yapıların niteliği değişecek.

Gebelikte 15. haftada bebeğinizin kemikleri güçlenecek. Çok daha sert bir hal alacak. Bunun yanında kasları da normalde olması gereken sertliğe ulaşmaya başlayacak. Kemiklerinin ve kaslarının gelişmesi ile birlikte el ve kol hareketleri de artacak. Zamanla bu hareketleri siz de hissedebilecek duruma geleceksiniz. Çünkü hareketlerinin hızı ve sıklığı da artıyor. 
14. hafta itibari ile oluşmuş olan saç telleri kalınlaşmaya başlayacak. Gebelikte 15. hafta bebeğin güçlenmesi ile geçer. Ancak derisi hala çok ince ve hassastır. Şeffaf yapısını korumaya devam ediyor. Bu hafta boyunca bebeğinizin bu ince ve hassas derisi minik tüylerle kaplanacak. Bu tüyler lanugo olarak adlandırılıyor.

Bebeğiniz karnınızın içinde bir sıvının içinde gelişimini sürdürür. Bu sıvıya amniyon sıvısı adı veriliyor. Gebelikte 15. haftada bebeğiniz içinde bulunduğu bu sıvıyı içmeye başlar. Bu durumla bağlantılı olarak dilinde bulunan tat tomurcukları da oluşur. Ancak sizin yediğiniz besinler bebeğinize plasenta yolu ile ulaştığından sizin yediğiniz besinlerin tadını anlayabileceğini düşünmeyin. 

Gebelikte 15. haftasını yaşayan anne adaylarının karınları oldukça büyümüş oluyor. Daha önce dışarıdan bakıldığında kilo almış görüntüsünde olan göbeğiniz artık içinde bir bebek olduğunu belli edebilecek durumda. Midenizde yanma hissediyor olabilirsiniz. Bu durum çok normal. Midenizdeki asit bu duruma yol açar. Mideyi rahatlatacak besinler ve içecekler ile bu rahatsızlığı en aza indirebilirsiniz. 

Damarlarınızda bulunan kan hacmi normal zamanlara göre artış göstermiş olduğundan dolayı burun kanamaları ile karşılaşabilirsiniz. Bu durumla karşılaşan anne adayları paniğe kapılabiliyor, ama bunlar gayet normal bir sürecin belirtileri. Gebelikte 15. haftasını yaşayan bayanlar cilt ile ilgili problemlerle karşılaşabilirler. Koyulaşma ve lekeler sıkça görülebilir. Bunlar da doğumdan sonra kaybolacaktır. 

Gebelikte 15. hafta ile birlikte bebeğiniz artık çok daha büyük. Bu yüzden beslenmenize her şeyden çok özen göstermelisiniz. Besin değeri yüksek yiyecekleri ölçülü bir şekilde tüketmenin yanında bol bol su içmenizde de fayda var. Su her insan için hayati bir önem taşırken hamile bir bayan için ekstra önem kazanıyor. 

Gebelikte 15. haftaya ulaştığınızda karnınız oldukça büyümüş olduğundan egzersizlerinizi aksatmayı düşünmeyin. Yoga yapmanız hem fiziksel hem de ruhsal olarak sizi rahatlatacaktır. Hormon seviyelerinin değişmesi ile ruhsal olarak kendinizi çöküntüde hissedebilirsiniz. Böyle bir durumda karnınızda bir mucize taşıdığınızı düşünerek kendinizi motive etmelisiniz. Unutmayın ki bir bebek sahibi olmak için yıllarca uğraş veren ama anneliği hiçbir zaman tadamayan çok kadın var. 

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.