Hamileliğin dördüncü ayı sona ererken girilirken anne vücudu ve bebeğin anatomisinde yeni bir evre başlamaktadır. Gebelikte 16. hafta ve beşinci ayın başlaması sürecinde artık bebek hızlı bir biçimde uzuvları ne organları olması gereken noktalara yaklaşmakta ve değişmemek üzere sabitlenmektedir.
İç organlardan ziyade dış organlarımız vücut üzerinde bulunmaları gereken noktalara yerleşir. Kulaklar, gözler, burun, ağız ve çene gibi vücut kesimlerimizi gelişmeye başlar ve bu sırada ufak reflekslerinde ilk tepkileri görülür. Yüzümüzün yanı sıra eller, kollar, bacaklar ve ayaklar da hızla olması gereken konumlarına ulaşırlar.
Vücudun içinde oluşan sinir yapısı bu hafta ile birlikte işlev kazanmaya başlayarak myelin ile kaplanır. Myelin maddesi vücudumuzdaki tüm sinir sistemi faaliyetlerini düzenleyen bir etkendir. Çoğu sakatlık ve felç durumu bu maddenin salgılanamamasından veya vücutta o bölgedeki etkisini kaybetmesinden dolayı oluşur. Beşinci ayın başlarına doğru dolaşım sistemi de sinirsel yapı neticesinde tam anlamı ile işlevsellik kazanmaya başlamıştır.
İç organların oluşumu devam ettiğinden barsak bölgesinde dışkıya benzer kabul edilebilecek bir yapı birikmeye başlar. Tam olarak dışkı kabul edilmese de aminyon sıvının ve sindirim sisteminin ufak salgılarından oluşan bu dışkı benzeri yapı yumuşak bir kıvamda ve oldukça koyu renktedir.
Plasenta büyüklüğü fetüsün büyüklüğüne ulaşmıştır. Ayrıca refleksi faaliyetlerin oluşmaya başlamasına bağlı olarak artık bebeğin göz kırpma, hıçkırma gibi tepkileri de ultrason görüntüsünde açıkça saptanabilmektedir.
Vücudun organları arasında oluşması ile birlikte cinsel organlar sayesinde doktor aileye cinsiyet hakkında bilgi verebilmektedir. Kimi durumlarda cinsel organ saptanması 18. haftaya kadar uzayabilse de bu çok nadir bir durumdur.
Bebeğin bu geniş gelişiminin yanı sıra annenin de vücudunda büyük değişimler meydana gelir. Bu noktadan sonra uterus hızla büyümeye başlar ve göbek bölgesinin alt kısmında belirgin hale gelir. Bebeğin yaratılma evresi bitmeye başlayıp artık gelişme evresinde olduğu için hızla büyümesine bağlı olarak rahim de bebekle birlikte büyüyecektir. 5. Ayın sonunda henüz 250 gram kadar olan rahim içinde 250 cc ‘ye yakın bir sıvı birikmiş vaziyettedir.
Karın kaslarının seğirmesi veya barsakta gaz oluşumu gibi etkenlerin görülmesi ile birlikte bebeğin artık yeni bir evreye geçtiği hissedilebilmektedir. İlk defa anne olan kişiler bu etkenleri en başta hissedemeyecek olsa da tecrübeli anne adayları önceki hamileliklerinden kazandıkları tecrübeler neticesinde bu olayları fark etmektedirler. Halk arasında bilinen bir yanlış durum ise, bu tarz belirtilerin 5. ayın başında görülmemesi durumunda yanlış giden bir şeyler olduğudur. Çoğu ilk hamilelik sırasında bu etkenlerin görülmesi 20 ilâ 22. Haftayı bulabildiğinden endişe edecek bir durum söz konusu değildir.
Dikkat edilmesi gereken bir konu ise bu haftadan başlayarak eğer bebekte herhangi bir fiziksel veya mental hasar oluşması mümkünse kendisini belli etmesidir. Uzman doktorlara danışılarak gerekli testler yaptırılmalı ve önlemler alınmalıdır.
Gebelikte 16.Hafta
gebelik
gebelik dönemi
gebelik haftaları
Gebelikte 16. Hafta
hamilelik dönemi
hamilelik haftaları
Published on
Cumartesi, Ekim 05, 2013
By:
Unknown
In:gebelik, gebelik dönemi, gebelik haftaları, Gebelikte 16. Hafta, hamilelik dönemi, hamilelik haftaları
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler