Hamilelikte beşinci aya girilmesi ile beraber vücudun iç ve dış organ ve fonksiyonları yaratılma evresini tamamlamış ve artık işleyiş sürecine geçmişlerdir. Bu haftaya girilmesi ile beraber organlar ve deri arasını dolduracak olan yağ dokunun oluşma süreci başlamıştır. Bu noktadan sonra bebeğin büyümesi ilk 16 haftaya göre oldukça hızlı gerçekleşecek ve buna bağlı olarak annenin de dış görüntüsünde hızlı bir değişme olacaktır.
Böylece kilo artışı, karında büyüme, halsizlik ve mide bulantısı gibi etkenlerin bir anda artması ve bazı durumlarda oldukça rahatsız edici noktaya ulaşması doğal karşılanmalı ve endişe edilmemelidir. Özellikle ilk hamilelik deneyimini yaşayan bayanlar ve aileleri artan şikâyetler ve bir anda başlayan değişimler neticesinde kimi zaman korkuya kapılmaktadır. Bu noktada endişe edecek önemli bir durum olmamak ile beraber bu olumsuz etkilerini yok etmez imkânsız olsa da minimum mertebeye kadar azaltmak için doktordan yardım alınması tavsiye edilmektedir.
Göz kırpma ve hıçkırma reflekslerini bir önceki haftada kazanan bebeğin gebelikte 17. hafta içinde de yutma ve emme işlevi oluşur. Bu hafta süresince en önemli oluşum olarak kabul edilen ilkel solunum, bebeğin tüm hayatı için büyük önem sağlamaktadır. Anne karnında hava yerine aminyon sıvıyı vücut içine çekip geri bırakarak oluşan bu solunum benzeri işlem sırasında anne ne kadar sağlıklı ve vücut ne kadar zinde ise bebeğin akciğer gelişimi de bir o kadar sağlıklı olacaktır. Bu sebep ile hamilelik süresince hali hazırda hiçbir tütün veya alkol ürününü kullanması tavsiye edilmez iken 17. haftadan sonra bu konuya maksimum özen gösterilmelidir.
Solunum faaliyetinin başlaması ile birlikte vücudun hızla gelişmesi için bebeğin kalbi de akıl almaz bir hız ve performans ile kan pompalamaktadır. Düşünmesi imkânsız gibi gelebilir ama avcunuzun içine sığabilecek yaklaşık 100 gramlık bir canlının kalbi günde 30 litreyi aşan miktarlarda kanı vücuda pompalamaktadır.
Bu yoğun gelişim ve değişime bağlı olarak artık annenin de hamilelik görüntüsü belirginleşmiş ve göbek kısmı giderek büyümüştür. Bazı kilolu anne adaylarında bu büyümenin belli olması 19. haftayı bulabildiğinden bu tarz durumlarda endişe etmeye gerek yoktur. Bebeğin ağrılığı her ne kadar 100 ilâ 120 gram arası olsa da karnın içinde bulunan yaklaşık 2,5 litre aminyon sıvı sayesinde 4 kilo civarı bir ağırlık artışı görülmesi normaldir.
Kaçla, basen ve üst kol kısımlarında vücuttaki fizyolojik değişimlere bağlı olarak genişleme görülebilir. Metabolizma yalnızca kendi vücudu değil bebeğin gelişimi için de çaba sarf ettiğinden dolayı terleme ve acıkma daha fazla olmaktadır. Ayrıca kan dolaşımı faaliyetleri bir miktar düzensizleştiğinden burun kanaması görülmesi de normaldir. Bu evreden itibaren ağırlık kaldırma ve ağır iş konusunda üst düzey önem gösterilmeye başlanmalıdır. Özellikle vücudun ağırlık dengesini bozacak aktivitelerden kaçınılmalıdır.
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler