Gebelikte 18. Hafta

Beşinci ayınızın başında ortalama 100 gram civarı olan bebeğiniz yalnızca 1 ilâ 2 hafta içinde inanılmaz bir büyüme oranı ile kendi ağırlığını yarısı kadar bir ekleme ile 150 gram seviyesine ulaşır. Vücut anatomisinin ve uzuvların olgunlaşması ve vücuda yağ depolanmasının sürmesi ile birlikte bu kilo alımı ilerleyen haftalarda da artarak devam edecektir. 

Kemik yapısı nispeten oluşmasını sürdüren bebeğin halen lastik sertliğinde olan iskeleti bundan sonraki haftalarda sertlik kazanacaktır. Beyin gelişimi ve kemik dokunun sertleşmesi için anne vücudunda hiçbir yabancı madde bulunmuyor olması gibi aynı zamanda gereken kalsiyum miktarının da gıdalar yardımı ile vücuda alınıyor olması gerekmektedir. Modern zamanlarda çoğu anne fazla kilo alma korkusu ile yeterli beslenmekten kaçınmakta ve diyetler uygulamaktadır. Bu tarz yanlış davranışlar neticesinde bebeğin yaşamında geri dönülemeyecek kusurlar oluşabilmektedir. Gerekli vitamin, mineral ve kalsiyum desteği doktor kontrolünde uygulanan beslenme programları ile düzenlenmelidir.

Bebek gebelikte 18. haftadan itibaren gün içinde uyuma ve uyanıklık halini yaşamaya başlar. Anne karnını bir yatak olarak kullanan bebek rahim içerisinde sevdiği ve rahat olduğu bir pozisyona gelerek uykusunu bu şekilde sağlayabilir. Bu yüzden bebeğin kıpırdanma ve dönmeleri yoğun olarak hissedilmeye bu evrede başlanır.

Geçmiş haftalarda oluşan göz ve buruna ek olarak kaşlar ve kirpikler uzamaya başlamıştır. Doğuma üç aydan fazla süre varken oldukça önce oluşan vücut tüylerinin neden bu kadar erken oluşmaya başladığı ise halen sırrını korumaktadır. 

Erkek bebeklerde prostat bezinin oluşması ve gelişmesi tamamlanır. Kız bebeklerde oluşmaya başlayan basit yumurtalıklarda ise ilk yumurta hücreleri göze oluşmaya başlar. Aynı zamanda bu dönemde rahim de gelişim ve oluşumunu tamamlayarak vücuttaki yerini alır.

Bebeğin refleks hareketlerini gelişmesi ile birlikte kendini hissetmesi ve vücudunu kullanması başlamıştır. Parmak emme, uzuvları hareket ettirme ve göz bebeklerini oynatma gibi aktiviteleri ultrason yardımı ile rahatça görülebilmektedir. Bebeğin yüzü bu zamandan sonra oldukça belirgin olduğundan çoğu aile ultrason fotoğrafları üzerinden gördükleri resmin doğan bebekleri ile neredeyse aynı olduğunu belirtmektedir. 

Bu süreçten sonra 21 ilâ 22. Haftaya kadar uzanan süre zarfında yapılacak muayeneler sayesinde bebeğin sağlığı, vücut gelişimi, kesin cinsiyet ve bunun gibi birçok etkende sonuçlara rahatlıkla ulaşılabilmektedir.Annenin hamileliği nasıl bir vücut yapısına sahip olursa olsun rahatlıkla anlaşılabilmektedir. 5 ilâ 6 kiloya kadar olan ağırlık artışları normal kabul edilmekle birlikte 2 kilonun altında olan durumlarda bir doktora danışılmalıdır.

Bebeğin hareketleri ve gelişimi yoğun derecede arttığından vücut kanaması ve vajinal akıntılarda da artış yaşanabilmektedir. Bu tarz olumsuzluklardan rahatsız olunmamalı ve bebeğin sağlığını gösteren etkenler olduğu unutulmamalıdır. Herhangi bir hastalık veya rahatsızlık halinde vücuda alınacak ilaç veya ilaçların bebeğe de etki edebileceği unutulmamalı ve doktor tavsiyesi dışında hiçbir madde bilinçsizce vücuda sokulmamalıdır.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.