Gebelikte 19. Hafta

Hamilelikte beşinci ay noktalanmaya yaklaşılırken bebeğin fiziksel ve duygusal gelişimi de büyük bir hızla sürmeye devam eder. Birkaç hafta önce 90 ilâ 100 gram arası olan bebek 200 gram ağırlığı geçmiş durumdadır. Yağ depolanması ve dokuların büyümesi ile olağanüstü bir süratle devam eden bu büyüme hızı gelecek haftalarda da aynı şekilde devam edecektir. 20 ilâ 22 santim arası boyunda olan bebekler anne karnında rahatça görülebilir ve hissedilebilir hale gelmiştir. 

Bebeğin cildinin üstü vernik benzeri bir madde ile kaplanmış durumdadır. Her ne kadar rahmin içi bebek için en güveni yer olsa da sürekli olarak aminyon sıvı içerisinde bekleyen derinin zamanda buruşup sertliğini ve esnekliğini yitirmemesi için “ vernix caseosa “ isimli bir madde tarafından çevrelenmiş durumdadır. Yumuşak bir yapısı olan bu madde tüm cildi kaplayarak herhangi iç veya dış etkenlerden bebeği korumaya çalışmaktadır.

Emzirme hazırlıkları bu dönemde anne adaylarında görülen değişimlerin başında gelir. Meme ucu bölgesinde birkaç hafta önce oluşmaya başlamış olan kahverengi ve koyu alan giderek büyüme ve genişlemesini sürdürmektedir. Bu durum birçok anne adayı tarafından korkularak seyredilse de süt oluşumu ve kanallarının düzgün çalıştığına bir işarettir.

Bu büyüme doğumdan sonra bir yıl kadar sürebilir. Süt üretimi ve emzirme işlemi kesildiğinde deri normale döneceğinden herhangi bir tıbbi müdahaleye veya endişe edilecek bir duruma mahal bulunmamaktadır. Aynı zamanda cildin bazı bölgelerinde kızarıklık veya renk değişimi gibi etkiler görülebilir. Bazı kişilerde bacak ve karın bölgesinde bitmek bilmez kaşınmalar ve hafif yanma hisleri baş göstermektedir.  Anatominin yüksek hızla değişmesine bağlı olarak vücudun verdiği tepkiler olarak nitelendirilebilecek bu değişikliklerin çok fazla artması durumunda uzman bir jinekolog veya dermatoloğa gösterilmesinde fayda bulunmaktadır.

Göbek bölgesinde bulunan uterusun dışarı doğru genişlemesi ile anne adaylarının bel ve sırt ağrılarında da bu dönemden sonra yoğun bir artış yaşanmaktadır. Hamilelik sonrası cilt bozulmaları yaşamak istemeyen bayanların bu dönemden itibaren hamilelik sonuna kadar doğal içerikli kremler kullanmaları tavsiye edilmektedir. Günümüzün gelişen kozmetik sektöründe sadece hamilelikte kullanılacak özel krem ve pomatlara ulaşmak oldukça kolaydır. Fakat bu kremler karın bölgesine ve dolaylı yoldan rahime etki de edebileceğinden dolayı her türlü krem öncelikle doktora danışılarak kullanılmalıdır. Bazı uygun olmayan ürünler yanma veya kasılma hissi uyandırarak hem sizi hem de bebeğinizi rahatsız edebilmektedir.

6.5 kiloya kadar artan ağırlıklar normal olarak kabul edilmektedir. Fakat bu dönemde halen ağırlığınızda 2 kilo bile artış olmamış ise acilen bir hekime görünmenizde yarar bulunmaktadır.  Ayrıca kilo alımı ve bebeğin büyümesine bağlı olarak bacak ve kol bölgesinde ağ yapıya benzer kılcal damar çatlamaları ve genişlemeleri görülmesi olağan sayılmaktadır.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.