Gebelikte 20. Hafta

Hamilelikte günler ilerleyip beşinci ayın sonuna gelindiğinde bebek doğum öncesi kazanacağı çoğu insanı fonksiyona artık sahip durumdadır. Yalnızca bir ay içinde ağırlığı 2 ilâ 3 katına çıkan bebek bu evrede yaklaşık 300 gram civarı ağırlıktadır. 

Gebelikte 20.haftanın belki de en önemli özelliği bebekte beyinsel gelişmenin başladığı süreç olmasıdır. Bu olgunlaşma dört buçuk ilâ beş buçuk yaşları arasına kadar devam edeceğinden bu süreçte bebek ve çocuğa öğretilecek olan bilgilerde olumlu yönden aşırıya kaçılması gerekmektedir. Yapılan araştırmalar yabancı dil ve cebirsel bilgilerin en çok 6 yaşına kadar olan süreçte algılandığını açıkça belirtmiştir. Bebek beyin gelişiminin başlaması ile tat alma, dokunma, duyma, görme ve koklama duyuları aktif hale gelir. 

Bu nedenle bu evrede aile bireylerinin ev içindeki davranışlarına maksimum özeni göstermeleri gerekmektedir. Bebek anne karnında çevresindeki tüm sesleri duymakta ve annenin ruhsal durumuna bağlı olarak hissedebilmektedir. Huzurlu bir son 3 ay geçiren bebekler ile bu zamanı bir şekilde huzursuz geçiren bebekler arasında hayat boyu sürecek farklılıklar bulunduğu defalarca kanıtlanmıştır. Yaygın bir inanç olan bebeğe klasik müzik dinletmenin ise bilimsel olarak yararlı olduğu kanıtlanmıştır. Klasik veya yumuşak müzik parçalarındaki ton uyumu ve harmoni bebeğin duyma alışkanlığını ilk kazandığı andan itibaren dinletilmeye başlanırsa bebek anne karnında daha huzurlu uyumakta ve gelişimini daha sağlam biçimde sağlamaktadır.

Duyuların gelişmesine ek olarak vücutta çıkması beklenen tüyler ve saç dokusu oluşur. Bazı bebeklerde saç doğumdan ancak birkaç ay sonra çıkarken bazı bebekler ise tamamen saçlı olarak doğmaktadır. Bu anne ve babanın genetiğindeki saç gücünün sonucunda belirlenir. Doğum öncesi veya sonrası saç çıkmasında herhangi bir sakınca yoktur. Fakat anne karnında saçı oluşan bireyler şüphesiz daha güçlü kıl köklerine sahip olmaktadırlar. Buna bağlı olarak kaşlar ve kirpikler de tamamen oluşur. 

Bebek bu evrede sıkça göz kırpmaya başlar. Bunun sebebi gözlerin görme işlevine hazırlık aşamasında rahim içerisindeki sıvıdan etkilenmesidir. Aynı zamanda erkek bebeklerin sahip oldukları testisler yavaşça bulundukları yere hareket etmeye başlarlar. Kız bebeklerin ise yumurtalıklarında oluşan hücreler gelişme evresinde 5 ilâ 6 milyon civarında iken doğum anına kadar azalarak bir milyon hücreye kadar iner.

Hamileliğin büyük bir bölümünü geride bırakan anne için asıl zorluklar ve dikkat edilmesi gereken noktalar şimdi başlamaktadır. Anneyi herhangi bir olumsuz durumda sevindirecek bir nokta olarak bu noktadan sonra herhangi bir sebeple erken doğan bebeklerin yaşama ihtimalleri bulunmaktadır. Bebekte tüm insanı organlar ve sistemler geliştiğinden kuvöz içinde bakıma alınan erken doğanlar yaşatılabilmektedir. Bebeklerine ultrason ile bakmak isteyen aileler için en ideal zaman 20 ve 22. Hafta arası zamanlardır. Bebeğin tüm hatları ve cinsiyeti bu evreden sonra rahatlıkla görüntülenebilir.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.