Gebelikte 22. Hafta

Bu evreye ulaştıktan sonra artık anne adayları çocuklarını doğurmuş kadar sevinebilmektedirler. Tüm organları tamamlanmış, neredeyse tüm duyuları çalışmakta ve sistemleri işlevsel olan bu minik insanlar vücut gelişimini devam ettirmektedir. Özellikle işitme duyusu o kadar güçlü bir hal alır ki aile içindeki onunla farklı konuşan insanları tanımaya ve ayırt etmeye başlar. 

Bu evrede çoğu bebeğin anne karnında huzursuz hareket ederken baba veya kardeşin konuşmaya başlaması ile birlikte sakinleştiği ve hatta uykuya daldığı görülmüştür. Bebeğin yalnızlık duygusu da bu evrede ortaya çıkan önemli faktörlerden biri olduğundan çevredeki insanların veya anne adayının uzun süre sessiz kalmaması tavsiye edilir. Uzun süre zarfında ses duymayan bebek huzursuzlanarak alıştığı olağan sesleri aramaktadır. En az birer saat aralar ile bebekle konuşmak veya şarkılar söylemek gereklidir. 

Yapılan araştırmalarda aile bireylerinin bu evrede bebeğe birkaç farklı dildeki kelimeleri tekrarlatmasının çocukluk evresinde katkısı olduğu gözlenmiştir. Bu kesinlik kazanmış bir tespit olmasa bile mantıken işe yarayabileceği düşünülmektedir. 

Yirmi iki veya yirmi üçüncü haftadan itibaren kırmızı kan hücrelerinin yapımına başlanır ve bu kan hücreleri oluşmaya başlamasının hemen ardından inanılmaz bir hızla üretilmektedirler. Bu evreye kadar kafaya göre ufak kalan vücut, rahimde kendisine yer açarak uzamaktadır. Bebek kendini ve çevresini rahatlıkla tanımaya başlamıştır. Uzuvları ile oynayabilen bebek oluşması tamamlanan göz kapaklarını da rahatlıkla hareket ettirebilmektedir. 

 Vücudun ve kalbin gelişmesine bağlı olarak anne adayının vücuttaki kan miktarına bağlı olarak kan sıvılaşması görülebilir. Bu duruma maruz kalmamak için gıdalar yardımı ile gerekli demir miktarının vücuda alınması gerekmektedir. Hali hazırda anemi hastalığı bulunanlar mutlak suretle yiyeceklerine dikkat etmelidirler. Hamilelik evresinde doktora anemi hastalığına sahip olunduğu vurgulanarak bu duruma özel katkı maddeleri ve ek gıdalar alınarak anne adayının ve bebeğin sağlığı kontrol altında tutulmalıdır.

Vücuttaki bir diğer fizyolojik değişiklik olarak yüz ve kol bölgesinde ince damarların belirginleşmesi gösterilebilir. Çoğu tecrübesiz anne adayı için korkulacak bir durum olarak algılansa da aslında gayet normal ve gebelikten kaynaklı değişimdir ve haliyle kalıcı olmayacaktır. 

Karnın iyiden iyiye büyümesi ile birlikte vücut ağırlık merkezini çoğu zaman kontrol edemez hal gelmektedir. Bu sebeple herhangi bir olumsuzluğa fırsat vermemek için yalnız yaptığınız tüm spor ve temizlik işlerine son vermeniz tavsiye edilir. Herhangi bir darbe durumunda geri döndürülmez sonuçlar oluşabileceğinden anne adayının kendine maksimum dikkati göstermesi gereken bu dönemlerde gereksiz korku ve heyecan yaratmanın kimseye faydası olmayacaktır. 

Gebelikte 22. haftada salgılanan farklı hormonlara bağlı olarak el ve bilek eklemlerinde gevşeme veya kasılmalar olacaktır. Bu tarz değişiklikler özellikle yoğun geçen günlerin ardından etki edebilir ve anneyi rahatsız edebilir. Bu durumlarda uzun ve rahat bir uyku rahatlamaya yardımcı olacaktır.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.