Gebelikte 24.Hafta

Gebelikte altıncı ayın sonlanması ile birlikte artık bebekte refleksler bir yana bilinçli olarak düşünme ve tepki verme evreleri başlamıştır. Yaklaşık bir aydır beyin gelişimini sürdüren ve çevresindeki insanların seslerini ayırt etmeyi başaran bebek, artık bu kişi veya seslere bilinçli tepkiler vermeye başlamıştır. Parmaklarını oynatma, gülümseme, üzülme, gözlerini kırpıştırma gibi tepkileri artık bilinçli olarak veren bebek ultrasonografi ile ailesine tüm mimiklerini göstermektedir.

Beyin faaliyetlerinin tavan yaptığı gebelikte 24. hafta içinde bebek ilk defa çevresini öğrenmeye ve mantığında depolamaya başlar. Bu yüzdendir ki anne karnından çıktıktan sonra anne ve babasının sesini duyan bebekler gülümser ve yabancılık çekmez. Eğer aylar boyu evde bir kavga ortamı ve huzursuzluk hakim oldu ise bebek bu sesleri depoladığından anne ve babasının yanında doğum sonrası da asla tamamı ile rahat ve mutlu olamayacaktır. Fakat bu süre zarfında huzur ve mutlulukla yaklaşılmış ve şarkılar söylenmiş ise bebek dünyadaki ilk aylarından itibaren sorunsuz ve sıkıntısızı bir hayata merhaba diyecektir. Düşünme ve bilgi depolama ile beraber artık bebek kendisinin verdiği tepkileri de annesinin ve çevresindeki insanların nasıl karşıladığını öğrenecektir. Bu yüzden ki hareket ettiğinde annesi ve çevresi tarafından mutlu sesler ile karşılanan bebekler kalan sürelerini oldukça hareketli geçirmektedirler.

İç organların ve akciğerlerin gelişmesi tüm hızıyla devam etmektedir. Damar yapıları olgunlaşan ve çoğu kılcal damarı ortaya çıkan bebeklerin artık hemen hemen tüm organları fonksiyonlarını yerine getirebilmektedirler. Artık bebek yarım kilonun da üzerine çıkmış vaziyettedir.

Anne adayını ise yine birçok fiziksel ve hormonsal etken beklemektedir. Hamilelik hormonlarının ters etkisi sonucu bazı diş eti kanamaları ve rahatsızlıkları görülebilmektedir. Bu tarz şikâyeti olanların erken davranıp gebelik doktorları ve diş hekimlerine danıştıkları halde zarar ilerlemeden gerekli önlemler alınabilmektedir.

Bazı gebeliklerde ise yalnızca bu süreçte ortaya çıkan ve şeker hastalığının farklı bir çeşidi olan diyabet hastalığı görülebilmektedir. Bu konuda gerekli test veya tedavinin yapılıp yapılmayacağına ise ancak doktorunuz karar verebilmektedir. Bu yüzden hassas bir konu olan bu mevzuda dikkatli davranılmalı ve hekimin uyarıları dikkate alınmalıdır.

Anne adayının kilo artışı da tüm hızı ile devam etmektedir. Düzenli süregelen bir hamilelikte bu evrelerde haftalık ağırlık artışınız 250 ilâ 450 gram arasında olmaktadır. Bu değerlerin altında veya üstünde seyrettiğinde ise yine mutlaka uzman bir hekime veya daha iyisi olarak gebelik doktorunuza danışmalısınız. Herhangi bir olumsuz durumda pre-eklampsi denilen ve gebeliklerde ortaya çıkan bir tür zehirlenmeden şüphelenmek olasıdır.  

Vajinal akıntılarınız ise artık daha sık ve fazla miktarda olacağından hamilelik süresince kullanılabilecek özel bezler yardımı ile günlük hayatınıza devam edebilirsiniz. Özellikle yaz ayları süresince bu sıvı koku yapabileceğinden düzenli vajinal temizliğinizi sağlamanız gerekmektedir.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.