Gebelikte 28.Hafta

Doğuma giderek yaklaşılan gebelikte 28. Haftada annenin kendisine çok daha fazla dikkat etmesi gerekmektedir. Doğuma yaklaşık olarak 3 ay gibi az bir süre kaldığından dolayı yemenize içmenize dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu dönemde karnınız giderek büyüdüğü ve kilo aldığınız için kasılmalar, ağrılar, uykusuzluk sorunları, cilt çatlakları ve buna benzer sağlık sorunları ile karşılaşmanız gayet normaldir. 

Bunların seviyesi normal değilse de doktorunuz ile biran önce görüşmenizde fayda bulunmaktadır. Bu haftada özellikle yeme ve içme konusunda titiz davranmanız gerekmektedir. Yediğiniz yiyecekleri uyumadan önce sindirmeniz bebeğinizin gelişimi için oldukça önemlidir. Bu yüzden tekrar bir sindirim işi ile uğraşmamak için yatmadan önce yemek yememeniz gerekmektedir. Doğuma bu kadar az bir süre kala bu tür konulara dikkat etmeniz gerekmektedir.

Bu haftada kan uyuşmazlığı testlerini yaptırmanızda fayda bulunmaktadır. Bu bebeğinizin sağlığı için olukça gerekli bir tedavidir. Eğer bebeğinizin kanı Rh pozitif ise doğumdan sonra immunoglubülin aşısı olmanız gerekmektedir. Fakat eğer siz Rh negatif kana sahipseniz de doğumdan önce bu aşıyı vurdurmanız gerekmektedir. Böylece bebeğiniz kan zehirlenme sorunu yaşamayacaktır. Bu dönemde erken doğum riski de oldukça fazla bulunmaktadır. Gebelikte 28. Haftada bu konuya dikkat etmeniz gerekmektedir. Eğer fazladan adet sancısı çekiyorsanız, vajinanızdan normalden çok daha az su geliyor ise yâda akıntılarınızın içerisinde kan bulunuyorsa erken doğum riskini taşıyorsunuz demektir. Bu yüzden bu gibi durumlarda doktorla görüşmeniz gerekmektedir.

Bebeğinizde bu dönemde gene kilo artışı olacaktır. Yaklaşık olarak 1000–1200 gr kadar olan bebeğinizin boyu da 40 santimetreye kadar çıkacaktır. Doku hücreleri ve sinir hücreleri gebelikte 28. Haftada oluşan hücrelerdir. Çocuğunuzun beyin gelişimi ve şekillenmesi bu dönemde meydana gelecektir. Kırpmaya başladığı ve genellikle kapalı olan göz kapakları artık dünyayı hafiften görebilmeye başlayacaktır. Bu dönemde göz kapakları açılmaya başlamaktadır. Ayrıca göz kırpma olayını bu dönemde normale göre çok daha fazla görmeye başlayacaksınız. Aileler için diğer sevindirici bir haber ise gebelikte 28. Haftaya gelen bebeklerin yaşama oranının %90’dan fazla bir seviyede olmasıdır.

Beslenme nasıl bir doğum yapacağınız konusunda her zaman için önemli bir yer tutmaktadır. Bu yüzden hem kendi beslenmenize hem de dolaylı yoldan bebeğinizin beslenmesine dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu sayede bebeğiniz daha sağlıklı bir şekilde dünyaya gelecektir. Bu dönemde yetersiz kilo alma ve fazla kilo almanın getireceği sorunlar bulunmaktadır. Eğer yeterince kilo almazsanız düşük yapma riskiniz mevcutken çok kilo aldığınızda ise sezaryen doğum olmanıza sebep olabilmektedir. Bazı anne adayları balık yağının bebeğin zekâsını geliştirdiğine inansa da sağlıklı bir yaşam için çok fazla balık yağı tüketilmemelidir. Çünkü fazla yağ çok kiloya sebep olacaktır. Çok kiloda hem bebek hem de sizin için zararlı olacaktır. Bu yüzden haftada birkaç kez tüketilmesi yeterlidir.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.