Bebeğinizin doğmasına oldukça az bir zaman kalmıştır ve o da dışarıya çıkmak için sabırsızlanıyordur. Bu dönemde karnınız giderek büyümeye ve bununla birlikte bebeğinizde giderek büyümeye başlamıştır. Anneler gebelikte 30. Haftada fiziksel değişikliklerin yanında ruhsal olarak da pek çok değişme yaşamaktadırlar. Bu dönemde annelik hissi giderek ağır basmaya başlayacak ve çok daha duygusal bir insan olacaksınızdır. Bu dönemde ayrıca bir bıkkınlık ve streste üzerinizde oluşabilir. Yani hafif depresif bir hava içerisine girebilirsiniz. Böyle bir ruhsal bozukluk halini kendinizde hissederseniz hem eşinizden hem de doktorunuzdan destek almanız gerekmektedir. Çünkü stres çocuğunuzu etkilemektedir. Bu yüzden rahat ve huzurlu olmanız gerekmektedir.
Fiziksel olarak da anne gene bazı sıkıntılar ile karşı karşıya kalacaktır. Bunlardan en belirgin olan ise idrar yollarındaki problemler olacaktır. Mesane iltihapları ile karşılaşmak bu dönemde mümkündür. Kasıklarınızda ağrı hissetmeye başlamanız ile beraber aynı zamanda vücudunuzda bir halsizlik hissine kapılabilirsiniz. Bu dönemde bebeğiniz belirli zamanlarla hareket edecektir.
Uzmanlar bu konuda genel bir yargı olarak 12 saatte 10 kez bebek hareketini oldukça olumlu bulmaktadırlar. Bundan çok daha az bir hareketlilik söz konusu ile tedbiri elden bırakmamak adına doktorunuz ile konuşmanız gerekmektedir. Gebelikte 30. Haftada dikkat etmeniz gereken diğer bir konu ise ayaklarda şişlikler olacaktır. Bu konuda da büyük ayakkabılar kullanmanızda fayda bulunmaktadır.
Bebeğinizde de pek çok değişiklik yaşanacaktır. Bu değişikliklerin en başında bebeğinizin boyu ve kilosu olacaktır. Bebeğinizin boyu 40–43 cm arasında değişirken kilosu da 1,5 kilograma yaklaşacaktır. Bebeğinizin ne kadar hızla büyüdüğüne sizde şaşıracaksınız. Bebeğiniz giderek büyüdüğü için içerisinde bulunduğu sıvı seviyesi bu büyümeden dolayı azalacaktır. Gebelikte 30. haftadan itibaren baş ve vücut orantısı bir dengeye oturmaya başlayacaktır.
Dışarıdan baktığınızda bebeğinizin kaş ve saçlarını daha belirgin bir şekilde görebileceksiniz. Kısacası artık bebeğiniz doğmak için hazırlanıyordur. Akciğer sistemi daha fazla gelişecek ve diyaframını kullanmaya başlayacaktır. Bu haftadan sonra el ve kol hareketleri normale göre çok daha sıklık ile yaşanmaya başlayacaktır.
Gebelik dönemine girdiğiniz andan itibaren sağlık için sigarayı bırakmanız gerekmektedir. Sigara kullanımı çocuğunuzu ciddi bir şekilde etkileyebilmektedir. Bunun yanında alkol ve kafeinde aynı etkiyi yapabilmektedir. Bu yüzden kola, alkol ve sigara alışkanlıklarınızı bırakmanız gerekmektedir. Hele ki bebeğinizin doğumuna giderek yaklaşıldığı ve organlarının giderek geliştiği bu evrede canınız ne kadar isterse istesin bu ürünlerden kendinizi soyutlamanız gerekmektedir.
Eğer bu uyarıları dikkate almayarak bu zararlı ürünleri içmeye devam ederseniz erken doğum, zayıf bir bebek doğumu, zekâ geriliği, anormal yüz şekli gibi daha pek çok sağlık sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden durum buyken gebelikte 30. Haftada kendinize çekin düzen vererek düzenli bir şekilde beslenme hayatına geçmeniz gerekmektedir.
Gebelikte 30.Haftada Neler Olur ve Neler Yapmanız Gerekir
gebelik
gebelik haftaları
Gebelikte 30.Hafta
hamilelik dönemi
hamilelik haftaları
Published on
Cumartesi, Ekim 05, 2013
By:
Unknown
In:gebelik, gebelik haftaları, Gebelikte 30.Hafta, hamilelik dönemi, hamilelik haftaları
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler