Gebelikte 34.Hafta

Bebeğinizin doğumuna artık sayılı haftalar kalmaktadır. Gebelikte 34. Hafta itibariyle artık kendinize son derece dikkat etmeniz gerekir. Bu haftadan itibaren özellikle anne adayı yemesine içmesine çok dikkat etmelidir. Bu dönemde bol bol vitamin almalı, protein ve kalsiyum içeren ürünleri sıklıkla tüketmelidir. Özellikle süt, peynir gibi süt ürünleri bu haftadan itibaren sıklıkla tüketilmelidir. 

Ayrıca belirtmek gerekir ki, bu haftadan itibaren anne adayı kesinlikle kötü alışkanlıklarından uzak durmalıdır. Özellikle sigara kullanan anne adayı mutlaka sigaradan uzak durmalıdır. Çünkü bu haftadan itibaren bebeğin akciğer gelişimi hızlandığı için anne adayının sigara kullanımı bebeğin akciğer rahatsızlıklarına sebep olabilmekte böylece doğumdan sonra bebeğin akciğer gelişimini kötü yönde etkilemektedir. 

Gebelikte 34. Haftadan itibaren bebekte oluşan değişimlerden bahsedecek olursak; öncelikle bebeğin boyu 48 cm civarındadır. Ayrıca bebeğin ağırlığı ise yaklaşık olarak 2200 gram civarında olmaktadır. Bu haftadan itibaren bebeğiniz artık yeni doğan bir bebek gibi hareket etmeye başlamaktadır. Ayrıca doğum zamanı yaklaştığı için bebek baş aşağı doğru dönmeye başlamaktadır. Belirtmek gerekir ki, bu hafta itibariyle bebeğinizin dış görünümü tamamlandığı için gözlerini rahatça hareket ettirir. 

Işığı ve hareketleri rahatlıkla algılar. Ayrıca uyurken gözlerini kapatır, uyandığında açar. Belli bir uyku düzeni oluşmuştur. Anne adayının uyuduğu saatte uyur, annesinin uyandığı saatte uyanır. Ayrıca bağışıklık sistemi de bu hafta itibariyle gelişmeye başlar. Belirtmek gerekir ki, bu haftadan itibaren erken doğum riski her anne adayında bulunmaktadır. Gebelikte 34. Haftadan itibaren artık anne adayı iki haftada bir doktor kontrolüne gitmelidir. Bu haftada braxton-hicks ağrıları kendini göstermeye başlamıştır. Bu ağrıları hissederseniz paniğe kapılmanıza gerek yoktur. Çünkü bu ağrılar bedeninizin artık yavaş yavaş doğuma hazırlandığının göstergesidir. Ayrıca bu sancıların sıklaşması durumunda başka bir sebepten kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemek için mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir. 

Bu dönemde özellikle anne adayı kendini fazlasıyla yorgun hissedebilir. Bunun sebebi daha önceki haftalarda anne adayının uykusuz ve yorgun olmasından ileri gelir. Anne adayının bu dönemde yanında muhakkak bir refakatçi bulunması gerekir. Çünkü anne adayının kısa ve geçici ağrıları bazen çok şiddetli olabilmekte ve yardıma ihtiyacı olabileceğinden refakatçi bulunması hem anne adayı hem de bebeğin sağlığı için gereklidir. 

Gebelikte 34. Haftadan itibaren anne adayının fazlasıyla saçları dökülebilir. Özellikle hamilelik dönemi boyunca vücutta fazlasıyla değişiklik olduğundan saç dökülmesi normaldir. Ancak fazlasıyla saç dökülmesi olduğunda bir dermatolog uzmanına görünmekte fayda olabilir. Doktorun tavsiye edeceği ilaçları anne adayı eksiksiz biçimde kullanmalıdır. Ayrıca bu dönemde anne adayı kesinlikle strese girmemelidir. Belirtmek gerekir ki, anne adayındaki duygu değişimleri depresyona neden olabilmekte, bu rahatsızlıkta bebeği kötü etkileyebilmektedir. Bu sebeple anne adayının hem vücut sağlığı hem de ruh sağlığına dikkat etmesi gerekir.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.