Gebelikte 36.Hafta

Artık bebeğinizin doğumu çok yakınlaştığından heyecanlanmanız gayet normaldir. Bu dönemde anne adayı özellikle heyecandan dolayı yaşadığı duygu değişimlerinden dolayı biraz gergin ve sinirli olabilir. Böyle bir durumun gayet normal olduğu ve aile üyeleri tarafından anlayışla karşılanması gerektiği bilinmelidir. Gebelikte 36. Hafta itibariyle anne adayı artık tamamen ağırlaşmıştır. 

Hatta anne adayı fazlasıyla ağırlaştığından birinin yardımı olmadan yürüyemeyecek hale de gelebilir. Bebek artık tamamen doğum kanalına girmiş olduğundan dolayı anne adayının karnının üst tarafında bir boşluk olabilir. Bebek doğum kanalına inmesi ile anne adayının bağırsak ve mide problemleri gözle görülür biçimde azalma gösterecektir. Gebelikte 36. Hafta itibariyle artık doktorunuzdan doğumun normal şartlarda hangi gün olacağı öğrenilmelidir. 

Bebeğin doğacağı gün öğrenildikten sonra mutlaka anne adayı için ve bebek için gerekli eşyalar mutlaka doğum çantasına koyulmalı ve her an doğumun da olabileceği düşünülerek o anda alınması kolay bir yerde bulunmalıdır. Ayrıca bu haftadan itibaren anne adayı sık sık idrara çıkabilir ve idrar kaçırmaları da gözlenebilir. Bu haftadan itibaren anne adayının en dikkat etmesi gereken konuların başında kasılmalar ve ağrımalar gelmektedir. Anne adayı bu dönemde yalancı doğum ağrıları ile sıklıkla karşılaşabilir. Bu durumun doğum sancısı olup olmadığı kolaylıkla anlaşılabilir. Öncelikle yancı doğum sancıları düzensizdir ve ağrı şiddeti çok hafif olabileceği gibi çok şiddetli olma ihtimali de bulunmaktadır.

Ayrıca tekrar belirtmek gerekir ki, gebelikte 36. Hafta itibariyle her dakika erken doğum olabilme ihtimali vardır. Bu konuda özellikle yalancı doğum sancılarının göstergeleri NST testi ile incelenmeli ve doktor tarafından erken doğum riskinin ne kadar olduğu konusunda anne ve baba adayı bilgilendirilmelidir. Yine belirtmek gerekir ki, bebeğin boyu bu hafta itibariyle yaklaşık olarak 50 cm civarındadır.

Bebeğin ağırlığı ise 2400 gram civarındadır. Ayrıca bu haftadan itibaren bebeğin tüm vücudunu kaplayan lanugo tüyleri tamamen kaybolmaktadır. Bebeğin vücudunu kaplayan ve anne karnında oluşmaya başladığından itibaren bebekle birlikte büyüyen verniks kazeoza adlı peynirimsi tabakanın çoğu da bu hafta itibariyle yok olur. Bu madde ayrıca bebek tarafından yutulur. Çünkü bu madde zamanla bebeğin bağırsağına yerleşerek orada bağırsakların ilk hareketini yapmasını sağlamaktadır.

Gebelikte 36. Hafta itibariyle artık bebeğin yüzü tamamen pürüzsüzleşmiştir. Bu hafta itibariyle bebeğin saçları çıkar ve uzamaya başlar. Ayrıca bu haftanın bitiminde bebeğin tırnakları bir hayli uzamış ve gerçek hayatta kullanacağı şekli tamamen almıştır. Damakları bu hafta itibariyle tamamen sertleşmiştir. Bu hafta itibariyle anne adayı yediği yiyeceklere oldukça dikkat etmelidir. Bu haftanın başlangıcından itibaren anne adayı asitli yiyeceklerden kesin olarak uzak durmalıdır. Ayrıca doğuma kadar kesinlikle sigara, alkol gibi zararlı maddelerden uzak durmalı hatta sigara içilen ortamda dahi bulunmamalıdır.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.