Kolon kanseri-belirtileri,semptomları ve tedavisi

Kolon kanseri kadın ve erkekte görülen bir kanser türüdür.Kolon kanserinin  nedeni tam net olarak bilinmemektedir.yanlız genetik olarak kolon kanseri ile ilişkili bağlantılar yapılan birçok araştırmada görülmüştür.Kolon kanseri için risk faktörü olan bir diğer neden ise yaşam alışkanlıkları ve ailede kolon kanseri hikayesi olması bu riski artırmaktadır.

Kolon kanserinin başlangıç evresi polip denen küçük kitlelerden oluşmaktadır.Bunlar her ne kadar başlangıç evresinde zararsız olsa da sonradan kanser hücrelerine dönüşme ihtimalinden dolayı takip edilmesi ve kansere dönüşmeden alınması önemlidir.


Günümüzde kolon kanseri teşhisi için bazı testler yapılmaktadır. kan testleri yapılarak kandaki tümör belirteçlerine bakılır bu en kolay yöntemlerden bir tanesidir.birçok ülkede bu uygulama rutin bir uygulama haline getirmiştir özellikle 50 yaşın üstü ve ailesinde kolon kanseri hikayesi olan insanların daha dikkatli yaptırması gereken bir testtir.

Diğer bir tetkik ise kolonoskopi'dir bu teknik ince bir tüple makattan girilip hem tanı hemde teşhis için gerekli olan biyopsi alınması ve kitlelerin görülmesi açısından oldukça önemli bir yöntemdir.görülen poliplerin alınmasıda bu yöntemle olmaktadır.

Bağırsak kanserinin belirti ve bulguları

Başlangıç evresinde pek belirti vermeyedebilmektedir ancak ilerleyen zamanda bu belirtiler görülmektedir ;
Bağırsak düzeninde değişiklikler,diyare veya kabızlık yada karında şişkinlik ve dolgunluk görülebilmektedir.
Karında kramp ve dışkıda kan görülebilmektedir
Ve diğer bilinen normal kanser belirtileri ise ;
Kilo kaybı
İştahsızlık ve halsizlik
Anemi
Dışkıda kan 

Kanserin sınıflandırılması

Kanserin yayılım aşamasının veya büyüklüğünün tespiti için sınıflandırma yapılmaktadır.Bu tedavinin nasıl yapılması gerektiği hakkında bilgi vereceği içinde çok önemlidir.4 seviye olarak tanımlanmaktadır tümör.1 ci seviyede yüzeysel olan tümür 2.ci seviye derine inmiştir ve 3.cü seviyede ise dokulara ve lenf nodlarına yayılım göstermiştir.4.cü seviyede kanser uzak organlara özellikle karaciğere yayılmıştır.

Bu yayılımı tespit etmek için CT ( bilgisayarlı tomografi ) kullanılmaktadır.yapılan kan testi ile CEA denilen bir tümör belirteci tespit edilmektedir bunun yükselmesi tanıyı doğrulamaktadır.

Kolan kanserinin nedenleri

Kolon kanseri riski yaşın artması ile görülme riskide artmaktadır. genetik olarak da görülebilen kolon kanseri,obezite ve sigara gibi durumlarda'da riski artmaktadır.Ailede kolon kanserine yakalanmış insanlar var ise ailenin diğer fertlerininde düzenli aralıklarla kontrolde olmasında yarar vardır.

Korunma

Kolon kanserinin riskini azaltmanın yolu sigarayı bırakmakdan geçmektedir.düzenli ve sağlıklı bir beslenme ve taze meyve ve sebzelerin tüketilmesi ve son olarak kiloya dikkat edilmesi oldukça önemlidir.

Tedavisi

Kolon kanseri tedavisi  özellikle 1.ci ve 2 .ci seviyelerde ise cerrahi ile tedavi edilmektedir.cerrahi ile kitlenin olduğu bölüm çıkarılmakta ve lenf dokuları alınarak yayılmasının önüne geçilmektedir.3.cü aşama da ise kitle hem cerrahi hemde kemoterapi gerekmektedir.Ancak genel olarak tedavide kemoterapide uygulanmaktadır.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.