Vitaminler hakkında inanılmaz gerçekler

Vitaminler organik olan maddelerdir.vücudumuzun sağlıklı büyümesi ve gelişmesi ve fonksiyonlarını sorunsuz yerine getirebilmesi için vitamin oldukça gerekli bir maddedir.

Vitaminlerin çoğu vücudumuzdan sentezlenmediğinden dolayı bunları bitki ve hayvan kaynaklı besinlerden elde ederiz.Aldığımız besinler vücudumuzun fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gerekli olan enerjiyi vermektedirler.

Vitaminlerin bazıları yağda çözünürken bazıları suda çözünür.Yağda çözünen vitaminler A,D,E ve K vitaminleridir.bunlar yağda çözünüp vücutta depo edilmektedirler.Suda eriyen vitaminler B vitaminleri( B1,B2,B6,B12) ve vitamin C suda çözünmektedir. vitamin c vücutta depo edilemediğinden böbrek aracılığıyla atılmaktadır.Yanlız vitamin b12 karaciğerde depo edilmektedir.

Günlük alınan vitamin yetersizlikleri sonucu birçok hastalığa davetiye çıkarabilmektedir,özellikle bazı durumlarda ciddi vitamin ihtiyacı olabilmektedir.Mesela hamile kadınlarda folat asit  takviyesi yapılması hem anne sağlıgı için hemde bebeğin sağlıgı için oldukça önemlidir.B6 gibi vitaminlerinin sinir sistemine olan etkisi nedeniyle eksikliğinden sinir sistemini olumsuz yönde etkileyebilmektedirler.

Minareller

Minareller organik olmayan maddelerdir.Minarelleri yediğimiz yiyeceklerden ve sudan alırız.vücudumuzun genel kitlesine baktığımız zaman mineraller çok küçük bir yüzdeliği kapsamaktadır.Minareller vücut sağlığımız için oldukça önemli olan maddelerdir,organ fonksiyonlarını ve bütün metabolik faaliyetleri etkileyebilmektedirler.Minareller vücutta üretilmediklerinden dolayı  dışarıdan yediğimiz yemeklerden ve besinlerden almak durumuzdayız, minareller açısından fakir bir beslenme birçok sorunu beraberinde getirmektedir.

Vitaminler ve minareller hakkında önemli bilgiler

1. Vücudumuzun fonksiyonları için gerekli olan kalsiyum miktarı,almış olduğumuz kalsiyumun yanlızca yüzde 1 'i kadardır anca almış olduğumuz kalsiyumun yüzde 99'u kemik ve dişlerimiz için sağlanmaktadır.

2. Vücudumuzda en çok bulunan minarel kalsiyumdur.Doğal besinlerle kalsiyum alabileceğimiz en önemli kaynaklar süt,yoğurt ve peynirdir. Süt ürünleri kalsiyum yönünden oldukça zengindir.ayrıca som balığı,yeşil sebzeler ve brokoli gibi sebzelerde'de kalsiyum bolca bulunmaktadır.

3. Fosfor vücudumuz için gerekli bir minareldir.çünkü kalsiyumun kemik,dişler ve sinir sisteminde birleşmesini sağlamaktadır.

4.Potasyum protein yapısında ve kaslar için oldukça gereklidir.ayrıca potasyum vücudumuzdaki asit -basik dengesini saglamakta,kalbin elektriksel aktivitesinde önemli rol oynamaktadır.

5. Potasyum et ürünlerinde,balık,özellikle som balığında,bazı meyvelerde ve sebzelerde oldukça çok bulunmaktadır.

6. Potasyum vücut fonksiyonlarının düzenli çalışabilmesi açısından oldukça önemlidir.Potasyum eksikliğinde kaslarda güçsüzlük,kalp ritimlerinin bozulması ve kan basıncını artırabilmektedir.

7.Demir vücudumuz için oldukça önemli ve gerekli bir minareldir.en temel görevi vücudumuzdaki oksijen taşınmasına,hücrelerin üremesi ve düzenlenmesi gibi önemli görevlerde yer almaktadır. 

8. Kanımızda bulunan hemoglobin vücudumuzdaki demirin  3'de 2'sini içerisinde bulundurmaktadır.

9. Demir bakımından zengin besinler ; kırmızı et, balık,beyaz et ürünleri ,bezelye türü besin kaynakları demir bakımından oldukça zengindirler.

10.Yeni doğmuş bebekler almış oldukları demirin yüzde 50'sini anne sütünden alırlar,ancak hazır mamalarda bu oran yüzde 12'ye kadar düşmektedir. ayrıca inek sütü ile beslenen bebeklerde demir eksikliği görülebilmektedir.Bunun nedeni ise inek sütü demir açısından oldukça fakir olmasındandır.

11.Demir eksikliyi,hücrelere giden oksijenide azaltmaktadır. buda güçsüzlük,düşük performans ve zayıf bağışıklık sistemine neden olmaktadır.ancak çok fazla demir almakta vücut için zararlıdır. 

12.Dünya sağlık örgütüne göre hamile kadınların yüzde 41.8  anemilidir. ve bunarın yarısının sebebi demir eksikliğinden dolayı kaynaklanmaktadır.

13.Vitamin A  ,tavuk,balık ,günlük ürünlerde,meyvelerde,sebzelerde ve diğer besinlerde oldukça sık bulunabilmektedir.

14.Vitamin E bağışıklık sistemimiz için oldukça önemli bir vitamindir.kan damarlarının yapısını güçlendirip, pıhtı oluşmasını önlemektedir.Vitamin E birçok şeyde bulunmaktadır bunlar bitki yağları,fındıklar,tohumlar ve yeşil sebzelerde bulunabilmektedir.

15. Çok önemli olan vitamin B12 kırmız kan hücrelerinin oluşması için gereklidir.ayrıca vitamin B12 nin yeterli oranda alınabilmesi DNA ve sinir sisteminin düzenli çalışabilmesi için oldukça önemlidir.Vitamin B12 eksikliğinde  halsizlik,bitkinlik,kabızlık,iştah kaybı ve kilo kaybı görülebilmektedir.ayrıca ellerde uyuşukluk ve titremelere neden olabilmektedir.

16.vitamin B12 hayvan kaynaklı besinler ; balık,kırmızı et,beyaz et,yumurta,süt ve süt ürünlerinde oldukça bol miktarda bulunmaktadır.

17.Vitamin E ve Vitamin C  antioksidan olarak görev görebilmektedir. bunlar hücreye zarar veren serbest radikallerden korumaktadırlar.

19.Vitamin C doğal olarak meyveler ve sebzelerde bolca bulunmaktadır. özellikle portakal ve greyfurt vitamin C bakımından oldukça zengindir.ayrıca brokoli,çilek,domates'lerde de bolca bulunmaktadır.

Share

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler

 

Copyright © 2015 bilgido™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.